Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Seksuaalirikoslain uudistus tulee voimaan ensi vuoden alussa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2022 11.10
Tiedote

Rikoslain seksuaalirikosäännökset uudistuvat 1.1.2023. Uudistuksella halutaan vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa.

- Historiallinen seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön uudistus tulee voimaan 1. tammikuuta. Uudistus on äärimmäisen tärkeä, sillä seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille eikä siitä voi tinkiä missään tilanteessa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painottaa.

- Uuden lainsäädännön voimaantuloon on valmistauduttu poliisien, syyttäjien ja tuomareiden koulutuksilla ja rikosoikeusjärjestelmän toimijoiden resursoinnilla. Kyse ei kuitenkaan ole vain rikosoikeudesta vaan myös asennemuutoksesta suhtautumisessa toisen itsemääräämisoikeuteen. Kansalaiset tarvitsevat tietoa uuden seksuaalirikoslain sisällöstä, kuten eduskunta edellytti ponnessaan lain hyväksymisen yhteydessä, Henriksson jatkaa.

Uudessa seksuaalirikoslaissa keskeistä vapaaehtoisuuden puute

Jatkossa raiskauksen määritelmä rikoslaissa perustuu suostumukseen. Raiskaus on sukupuoliyhteys sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Vapaaehtoisuuden puute on keskeistä myös muissa seksuaalirikoksissa. Uuden lain mukaan seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla, kun teko on riittävän vakava. Uutena tekona rangaistavaksi tulee myös seksuaalisen kuvan levittäminen ilman lupaa. Lisäksi uudistuksen myötä seksuaalirikosten rangaistukset kovenevat.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrittelyssä painottuu lapsen koskemattomuus. Lapsiin kohdistuvat rikokset luokitellaan entistä vakavammiksi. Myös rangaistukset niistä ankaroituvat. Lähtökohtana on, että lapsi ei voi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa.

Seksuaalirikoslaki.fi-sivulla tietoa uudistuksesta

Oikeusministeriö on avannut uuden verkkosivun seksuaalirikoslaki.fi. Sivulla kerrotaan seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen keskeinen sisältö ja annetaan vastauksia käytännönläheisiin kysymyksiin kansalaisten näkökulmasta. Sisältö painottuu raiskauksen uuteen määrittelyyn. Lisäksi käydään lyhyesti läpi seksuaalinen ahdistelu, seksuaalinen kajoaminen, seksuaalisen kuvan lähettäminen sekä lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset. Sivu on julkaistu suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lisätietoa
yksikönpäällikkö Jussi Matikkala, p. 0295 150 486, [email protected]
ministerin erityisavustaja Oscar Byman, p. 029 516 1176, [email protected]
 

 
Sivun alkuun