Hyppää sisältöön

Tutkintaryhmä selvittämään Helsingin kaupunkiin kohdistunutta tietomurtoa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.7.2024 13.25
Tiedote

Valtioneuvosto on päättänyt aloittaa Helsingin kaupunkiin kohdistunutta tietomurtoa koskevan poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnan ja on asettanut tutkintaryhmän tutkintaa varten. Tutkinnalla halutaan tuottaa merkittävää tietoa yhteiskunnan turvallisuuden varmistamiseksi.

Helsingin kaupunkiin on kohdistunut poikkeuksellisen laaja tietomurto, joka tuli kaupungin tietoon 30.4.2024. Tietomurto koskee alustavan arvion mukaan noin 150 000 oppijaa ja heidän huoltajiaan sekä kaupungin noin 38 000 työntekijää. Murretulla verkkolevyllä on ollut talletettuna muun muassa päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten asiakkaiden henkilötunnuksia, osoitteita sekä tietoja kansalaisuudesta ja uskontokunnasta vuosien ajalta. 

Onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäisemistä koskevassa turvallisuustutkintalaissa säädetään myös niin sanotun poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnasta. Onnettomuuksien lisäksi tutkittavaksi voidaan ottaa myös muita vakavalla tavalla kansalaisten turvallisuuden tunnetta järkyttäneitä tapahtumia. Poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnan aloittamisesta päättää valtioneuvosto. Valtioneuvosto voi asettaa tapahtuman tutkintaa varten Onnettomuustutkintakeskuksen yhteyteen tutkintaryhmän.

Poikkeuksellisen laajaa, arkaluonteiseen ja myös salassa pidettävään tietoon kohdistunutta tietomurtoa voidaan pitää erittäin vakavana suomalaisen yhteiskunnan turvallisuutta horjuttaneena tapahtumana.  Kyber- tai tietomurtoihin liittyviä vastaavia tapauksia ei aiemmin ole tutkittu poikkeuksellisena tapahtumana. Nyt alkavan tutkinnan avulla tuotetaan tietoa siitä, miten yhteiskunta voi nykyistä paremmin varautua vastaaviin tilanteisiin. Tutkinnassa selvitetään muun muassa tapahtuman taustoja, miten tietoturva oli pyritty varmistamaan, miten johtamis-, valvonta- ja tarkastustoiminta oli toteutettu sekä miten viestintä sekä tietomurron kohteiden jälkihuolto toteutuivat. Turvallisuustutkintaa ei tehdä oikeudellisen vastuun kohdentamiseksi, joten tutkinnassa ei käsitellä syyllisyys, vastuu- ja vahingonkorvauskysymyksiä.

Itsenäistä ja riippumatonta tutkintaryhmää johtaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Hanna Tiirinki. Jäsenet ovat johtava tutkija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta, tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen, lehtori Petri Koistinen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta, johtaja Tomi Lounema Erillisverkot Oy:stä, pelastuspäällikkö Ville-Petteri Pulkkinen sekä kriisiviestinnän asiantuntija Lilly Korpiola.

Tutkinnan arvioitu kesto on 9−12 kuukautta. Tutkintaryhmä laatii poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnasta tutkintaselostuksen.

Asianosaisviestinnän järjestämisestä tiedotetaan erikseen.

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Lisätietoja:
Johtava tutkija Hanna Tiirinki, Onnettomuustutkintakeskus, p. 0295 150 747, [email protected]
Erityisasiantuntija Piritta Koivukoski-Kouhia, oikeusministeriö, p. 0295 150 026, [email protected]