Hyppää sisältöön

Työryhmä esittää vaalialuemallia madaltamaan eduskuntavaalien piilevää äänikynnystä    

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2025 9.25
Tiedote

Parlamentaarinen vaalialuetyöryhmä esittää vaalialuetta ratkaisuksi eduskuntavaalien vaalijärjestelmän suhteellisuuden parantamiseen niissä vaalipiireissä, joissa piilevä äänikynnys on erityisen korkea. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa tänään oikeusministeriölle. Kaikki eduskuntapuolueet ovat osallistuneet parlamentaarisen työryhmään työhön.  

Piilevällä äänikynnyksellä tarkoitetaan sitä osuutta annetuista äänistä, joka ehdokasasettajan on saatava saadakseen vähintään yhden paikan.  
 
Vaalialueella ehdokkaat asetettaisiin edelleen vaalipiireittäin ja äänestäjät äänestäisivät oman vaalipiirinsä ehdokkaita. Ehdokasasettajat saisivat paikkoja vaalialueella vaalialueen tuloksen mukaisesti. Vaalialueella vaalipiireistä tulisi valituksi jatkossakin se määrä edustajia, joka vaalipiirille Suomen kansalaisten lukumäärän perusteella määräytyy. 
 
Työryhmä on kiinnittänyt huomiota ensisijaisesti Oulun ja Lapin vaalipiireihin ja esittää, että Oulun ja Lapin vaalipiireistä muodostettaisiin jatkossa vaalialue, koska Lapin vaalipiiristä valitaan jo nykyisellään alle kahdeksan kansanedustajaa. Vaalialue muodostettaisiin, jos jostakin vaalipiiristä valittavien edustajien määrä putoaisi alle kahdeksaan. 
 
Työryhmän näkemyksen mukaan vaalialuemalli edellyttäisi perustuslain muutosta ja esittääkin jatkovalmisteluun ryhtymistä siten, että vaalialuemalli olisi käytössä ensimmäisen kerran vuoden 2031 eduskuntavaaleissa. Työryhmän loppuraportti sisältää yhden eriävän mielipiteen sekä asiantuntijajäsenen lausuman. 
 
Työryhmän työ toteutti Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmakirjausta vaalijärjestelmän suhteellisuuden parantamisesta. Työryhmän ehdotusta käsitellään ja jatkotoimenpiteitä arvioidaan hallituksessa. 
 
Parlamentaarinen vaalialuetyöryhmä: Loppuraportti  
 
Lisätiedot
työryhmän puheenjohtaja Timo Elo, p. 020 748 8409 
työryhmän sihteeri, asiantuntija Tuomas Rekola, oikeusministeriö, p. 0295 150 195, [email protected]