EU-maat tarjoavat ukrainalaisille tilapäistä suojelua – kohderyhmää tarkennetaan kansallisesti
Ukrainasta pakenevien auttamiseksi EU aktivoi ensi kertaa tilapäisen suojelun direktiivin. Komissio antoi 2.3. ehdotuksen aktivointia koskevaksi neuvoston päätökseksi, ja päätös hyväksyttiin sisällöllisesti sisäministerikokouksessa 3.3. Päätöksen odotetaan tulevan voimaan 4.3. tai joka tapauksessa lähipäivinä.
Suomi ja kaikki EU-maat ovat velvollisia myöntämään tilapäistä suojelua päätöksessä määritetylle ryhmälle sen vuoden aikana, kun päätös on voimassa. Ensimmäisen vuoden jälkeen päätöstä suojelun antamisesta voidaan tarvittaessa pidentää 6 kuukauden jaksoissa, yhteensä enintään 3 vuoteen.
Tilapäistä suojelua saavalla on jäsenmaissa oikeus vastaanottopalveluihin ja työntekoon.
EU-tason päätös kattaa
- Ukrainan kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä
- Ukrainassa kansainvälistä suojelua saaneet henkilöt ja heidän perheenjäsenensä
- muut Ukrainassa pysyvästi asuneet, jotka eivät voi palata kotimaahansa
- jäsenmaan harkinnan mukaan muutkin Ukrainassa asuneet, jotka eivät voi palata kotimaahansa.
Kaikkien näiden ryhmien osalta vaatimuksena on, että henkilön on tullut asua Ukrainassa ja lähteä sieltä Venäjän suurhyökkäyksen alettua eli 24.2. tai sen jälkeen.
Valtioneuvosto päättää tarkemmin Suomessa sovellettavasta kohderyhmästä
Neuvoston päätös jättää jäsenmaille tiettyä harkintavaltaa määrittää suojelun tarkka kohderyhmä. Suomessa harkinta on parhaillaan käynnissä, ja valtioneuvosto päättää lähipäivinä Suomessa sovellettavasta kohderyhmästä.
Tässä yhteydessä on mahdollista tehdä valinta, että tilapäistä suojelua sovelletaan kansallisesti laajemmin kuin mitä EU-tason päätöksessä määritellään. Erityisesti Suomeen ennen 24.2. tulleiden ukrainalaisten asema on tärkeää ratkaista, ja komissio onkin kehottanut jäsenmaita joustavuuteen näiden henkilöiden osalta.
EU-mailla on päätöksestä laaja poliittinen yhteisymmärrys
Neuvoston päätös valmisteltiin ja sen sisältö hyväksyttiin EU:ssa poikkeuksellisen nopeasti ja laajan poliittisen yhteisymmärryksen vallitessa. Nyt jäsenmailla on käytössään yhtenäinen ja toimiva työkalu sotaa pakenevien pikaiseksi auttamiseksi ilman, että näiden täytyisi käydä läpi yksilöllinen turvapaikkamenettely.
Direktiivi on tarkoitettu joukoittaisen maahantulon tilanteita varten, joissa EU-alueelle saapuu kolmansien maiden kansalaisia, jotka eivät voi palata kotimaahansa erityisesti sodan, väkivallan tai ihmisoikeusloukkausten takia. Mekanismi luotiin entisen Jugoslavian alueen konfliktin jälkeen poikkeukselliseksi järjestelyksi, jotta EU:ssa voitaisiin vastaavissa tilanteissa tarjota välittömästi suojelua kotiseudultaan joukoittain pakenemaan joutuville.
Tilapäisen suojelun direktiiviä ei ole koskaan aikaisemmin otettu käyttöön. Esimerkiksi lupien myöntämisen menettely on siis uusi. Käytännön järjestelyjä tehdään ja lisäohjeita valmistellaan parhaillaan.
Lisätietoja:
johtava asiantuntija Kukka Krüger, p. 0295 488 270, [email protected]
erityisasiantuntija Marja Avonius, p. 0295 488 668, [email protected]