Hyppää sisältöön

Suomalainen yhteiskunta tukee laaja-alaisesti Ukrainan jälleenrakentamista

sosiaali- ja terveysministeriöulkoministeriö
Julkaisuajankohta 12.12.2024 14.00
Tiedote

Ulkoministeriö julkaisi 12. joulukuuta toisen osan Suomen kansallisesta Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmasta. Suomen tuki sisältää kehitysyhteistyötä, humanitaarista apua ja materiaaliapua. Ukrainan jälleenrakentaminen on useiden vuosien työ, joka edellyttää laaja-alaista kansainvälistä tukea ja osallistumista. Suomi on toiminnassa vahvasti mukana.

Suomen kansallisessa Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmassa kuvataan valtionhallinnon ja sidosryhmien – mukaan lukien yritykset, kunnat, kansalaisjärjestöt – laaja-alaista osallistumista Ukrainan jälleenrakennukseen. Suunnitelma tarjoaa yleiskatsauksen Ukrainalle annettavan tuen eri muodoista, mukaan lukien kehitysyhteistyö, humanitaarinen apu, muu viranomaisyhteistyö sekä julkisen ja yksityisen sektorin materiaaliapu. Tuki Ukrainalle -budjettimomentille on varattu 58 miljoonaa euroa vuositasolla.

”Suomi on sitoutunut tukemaan Ukrainaa paitsi humanitaarisesti, myös luomalla kestävää pohjaa jälleenrakennukselle ja suomalaisten toimijoiden osallisuudelle. Jälleenrakennus on vuosien työ, johon Suomi jo osallistuu kansainvälisten kumppanien rinnalla. Suomen pitkäjänteinen sitoutuminen Ukrainan tukemiseen on osoitus siitä, että maan jälleenrakennus on tärkeä osa kestävän ja vakaan Euroopan rakentamista”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio.

”Suomi sisällyttää sukupuolinäkökulman vahvasti Ukrainan jälleenrakentamiseen kohdistettavaan tukeen. On tärkeää varmistaa, että myös ukrainalaiset naiset ja tytöt hyötyvät maahan annettavasta tuesta ja osallistuvat laajasti sen käytön suunnitteluun. Tuessa huomioidaan myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantaminen. Suomi tukee Ukrainan EU-lähentymistä osallistumalla maan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädännön kehittämiseen”, jälleenrakennusohjelman laatimiseen osallistunut sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Suomen tukea kohdistetaan sekä välittömiin tarpeisiin että pidemmän aikavälin kehittämiskohteisiin. Osana Euroopan unionia Suomi tukee Ukrainan uudistuksia ja sen pyrkimyksiä EU:n jäseneksi. 

Ukrainasta on helmikuun 2022 jälkeen tullut Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa. Suomi toimii useilla eri sektoreilla, mukaan lukien oikeusvaltiokehitys, opetus, ympäristö ja ilmasto, sekä väestönsuojelu. Suomi tukee pitkäaikaisen linjansa mukaisesti naisten ja tyttöjen oikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia tuessaan Ukrainalle. Humanitaarinen apu on keskeinen osa Suomen kansallista suunnitelmaa Ukrainan tukemiseksi.

Suomen kansallisen suunnitelman ensimmäinen osa julkaistiin joulukuussa 2023. Se keskittyy suomalaisyritysten toimintaedellytysten parantamiseen Ukrainan jälleenrakentamisessa. 

Lisätietoja

 

Uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikka