Hyppää sisältöön

Komissio haluaa parantaa EU:n lainvalvontaviranomaisten tiedonvaihtoa

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2022 13.19
Tiedote 25/2022
Euroopan unionin lippu.

Euroopan komissio haluaa tehostaa ja nykyaikaistaa tiedonvaihtoa jäsenvaltioiden poliisien kesken. Komissio antoi joulukuussa 2021 kolme ehdotusta, jotka muodostavat EU:n poliisiyhteistyösäännöstön: ehdotukset tiedonvaihtodirektiiviksi, neuvoston suositukseksi poliisin operatiivisesta yhteistyöstä sekä niin kutsuttu Prüm II -ehdotus automaattisesta tietojenvaihdosta poliisiyhteistyössä. Valtioneuvosto ilmaisi kantansa ehdotuksiin eduskunnalle antamassaan kirjelmässä 10.2.

Tiedonvaihtodirektiivin tarkoituksena on luoda lainvalvontaviranomaisten keskinäisen tietojenvaihdon päälinjat, kun taas Prüm II -asetus määrittäisi tietojenvaihdon tarkempaa sääntelyä.

Tiedonvaihtodirektiivi luo raamit lainvalvontaviranomaisten tietojenvaihdolle

Direktiiviehdotuksen tarkoituksena on varmistaa toimiva ja tehokas tietojenvaihto sekä perusoikeuksien suojaa koskevien vaatimusten huomiointi lainvalvontaviranomaisten välisessä yhteistyössä. Ehdotuksessa muun muassa määriteltäisiin tarkat, yhtenäiset säännöt siihen, miten viranomaisille mahdollistetaan yhtäläinen pääsy tietoon eri jäsenvaltioissa sekä selkeät määräajat kiireellisten ja kiireettömien tietopyyntöjen käsittelylle.

Jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten välisen tiedonvaihdon kehittäminen rikosten ennalta estämiseksi, paljastamiseksi ja tutkimiseksi on erittäin tärkeää kansallisen ja EU:n sisäisen turvallisuuden parantamiseksi, mutta se vaatii myös resursseja. Ehdotukset toisivat toteutuessaan vaatimuksia myös tietojärjestelmien osalta. Näistä koituisi kustannuksia myös kansallisesti, vaikka osa kustannuksista katettaisiin EU-rahoituksella.

Prüm II -asetus nykyaikaistaisi tiedonvaihtoa

Asetusehdotuksella automaattisesta tietojenvaihdosta poliisiyhteistyössä (Prüm II) on tarkoitus modernisoida vuonna 2008 hyväksyttyjen Prüm-päätösten pohjalta tehtävää tiedonvaihtoa. Ehdotuksen tavoitteena on parantaa ja helpottaa jäsenvaltioiden lainvalvontaviranomaisten välistä ja Europolin kanssa tehtävää tiedonvaihtoa rikosten estämiseksi, paljastamiseksi ja tutkimiseksi. 

Nykyisin jäsenvaltiot voivat vaihtaa DNA-, sormenjälki- ja ajoneuvorekisteritietoja. Keskeiset muutokset ovat keskitettyjen reitittimien luominen kyselyjen ja vastausten välittämiseen nykyisten kahdenvälisten yhteyksien tilalle, kasvokuvien ja poliisirekisteritietojen vaihtaminen, Europolin osallistumisen mahdollistaminen sekä osuman jälkeisten toimien nopeuttaminen ja yksinkertaistaminen.

Lisäksi asetuksella mahdollistetaan kadonneiden henkilöiden etsintä ja tunnistamattomien vainajien tunnistaminen tapauksissa, joissa voidaan epäillä rikosta. Asetusehdotuksella saatetaan Prümin puitteissa tehtävä tiedonvaihto myös rikosasioiden tietosuojadirektiivin mukaiseksi.

Lisätietoja:
poliisijohtaja Hannele Taavila, p. 0295 488 568 (tiedonvaihtodirektiivi)
erityisasiantuntija Kia Vertio, p. 0295 488 374 (Prüm II -asetus)