Hoppa till innehåll

Kommissionen vill förbättra informationsutbytet mellan EU:s brottsbekämpande myndigheter

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 10.2.2022 13.19 | Publicerad på svenska 14.2.2022 kl. 9.54
Pressmeddelande 25/2022
Euroopan unionin lippu.

Europeiska kommissionen vill effektivisera och modernisera informationsutbytet mellan medlemsländernas poliser. I december 2021 lade kommissionen fram tre förslag som utgör en EU-kodex för polissamarbete: förslaget till direktiv om informationsutbyte mellan medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter, förslaget till rådets rekommendation om operativt polissamarbete samt förslaget till förordning om automatiskt utbyte av uppgifter för polissamarbete (s.k. Prüm II). Statsrådet framförde sin ståndpunkt om förslagen i sin skrivelse till riksdagen den 10 februari.

Syftet med direktivet om informationsutbyte är att skapa huvudlinjer för informationsutbytet mellan de brottsbekämpande myndigheterna, medan Prüm II-förordningen ska fastställa närmare bestämmelser om informationsutbytet.

Direktivet om informationsutbyte skapar ramar för informationsutbyte mellan brottsbekämpande myndigheter

Syftet med direktivförslaget är att säkerställa att informationsutbytet fungerar och är effektivt och att de krav som gäller skyddet för de grundläggande fri- och rättigheterna beaktas i samarbetet mellan de brottsbekämpande myndigheterna. I förslaget fastställs till exempel exakta, enhetliga regler för hur myndigheterna får lika tillgång till information i olika medlemsländer samt tydliga tidsfrister för brådskande och icke brådskande begäranden om information.

Utvecklingen av informationsutbytet mellan medlemsländernas brottsbekämpande myndigheter i syfte att förebygga, avslöja och utreda brott är mycket viktigt för att den nationella säkerheten och EU:s inre säkerhet ska kunna förbättras, men det kräver också resurser. Om förslagen genomförs, ställer de krav även på informationssystemen. Detta medför kostnader också på nationell nivå, även om en del av kostnaderna täcks med EU-finansiering.

Prüm II-förordningen moderniserar informationsutbytet

Avsikten med förslaget till förordning om automatiskt utbyte av uppgifter för polissamarbete (Prüm II) är att modernisera det utbyte av uppgifter som sker utifrån Prümbesluten från 2008. Syftet med förslaget är att förbättra och underlätta informationsutbytet mellan medlemsländernas brottsbekämpande myndigheter och med Europol i syfte att förhindra, avslöja och utreda brott.

För närvarande får medlemsländerna utbyta DNA-, fingeravtrycks- och fordonsregisterinformation. De viktigaste ändringarna är att i stället för de nuvarande bilaterala anslutningarna inrätta centrala routrar för förmedling av söktransaktioner och svar, att utbyta ansiktsbilder och uppgifter ur polisregister, att möjliggöra Europols deltagande samt att påskynda och förenkla åtgärderna efter en träff.

Dessutom möjliggör förordningen sökning av försvunna personer och identifiering av okända avlidna, om det finns misstanke om brott. I och med förslaget till förordning börjar utbytet av uppgifter inom Prümramen överensstämma med dataskyddsdirektivet avseende brottmål.

Ytterligare information:
Hannele Taavila, polisdirektör, tfn 0295 488 568 (direktivet om informationsutbyte)
Kia Vertio, specialsakkunnig, tfn 0295 488 374 (Prüm II-förordningen)