Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitos voi jatkossa hyödyntää entistä enemmän teknologiaa lakisääteisissä tehtävissään 

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 27.6.2024 13.58
Tiedote

Rajavartiolaitos hyödyntää jatkossa entistä enemmän nykyaikaista teknologiaa keskeisissä lakisääteisissä tehtävissään kuten rajavalvonnassa sekä rajaturvallisuuden ja rajajärjestyksen ylläpitämisessä. Valtioneuvosto esitti istunnossaan 27.6., että tasavallan presidentti vahvistaisi rajavartiolain ja eräiden siihen liittyvien lakien muutokset. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa lait 28.6. ja ne tulevat voimaan 5.7.2024.

Rajavartiolaitoksen suorittaman teknisen valvonnan tarkoitusta ja käyttöaluetta laajennetaan. Rajavartiolaitokselle tulee myös uusi toimivaltuus suorittaa radioteknistä valvontaa. Radioteknisellä valvonnalla tarkoitetaan oikeutta havaita, paikantaa, tunnistaa, yksilöidä ja seurata radiotaajuisia sähkömagneettisia aaltoja ja radiolaitteita sähkömagneettisten aaltojen ominaisuuksien avulla.

Rajavartiolaitos voi jatkossa suorittaa teknistä valvontaa ja radioteknistä valvontaa valtakunnanrajan läheisyydessä, merialueella, meren rannikolla, ilmatilassa, rajanylityspaikalla ja sen välittömässä läheisyydessä sekä Rajavartiolaitoksen hallinnassa olevilla alueilla ja niiden välittömässä läheisyydessä.

Lakimuutokset parantavat Rajavartiolaitoksen ennakointi- ja reagointikykyä pysyvästi muuttuneessa turvallisuustilanteessa ja tehostavat henkilöstöresurssien käyttöä.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Anne Ihanus, p. 0295 421 608, [email protected]

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio