Hyppää sisältöön

Sisäministeriö lähetti tiedustelulainsäädännön tiedonsaantia ja luovutusoikeuksia koskevat esitykset lausuntokierrokselle

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 23.7.2024 11.40
Tiedote

Sisäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen hallituksen esityksestä, joka selkeyttäisi niin sanottua palomuurisääntelyä, eli suojelupoliisin oikeuksia luovuttaa tietoja poliisille. Lisäksi lainsäädäntöön tehtäisiin muutoksia Suomen Nato-jäsenyyden takia. Lausuntokierros päättyy 2.9.2024.

Hallitusohjelman mukainen siviilitiedustelulainsäädännön tiedustelutoimivaltuuksia sekä tiedonsaanti- ja luovutusoikeuksia koskeva hanke asetettiin sisäministeriössä joulukuussa 2023. 

Lakihanke toteutetaan vaiheittain. Nyt lausunnoille lähteneet ehdotukset lakimuutoksista koskevat tiedonsaanti- ja luovutusoikeuksia. Hallituksen esitys on määrä antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2024.

Hallitusohjelman mukaisesti niin sanottua palomuurisääntelyä kehitetään niin, että se mahdollistaa poliisin toiminnan suuntaamisen ja riittävän laajasti tiedon luovuttamisen poliisille ja muille viranomaisille, joilla on toimivaltuudet konkreettisesti puuttua suojelupoliisin havaitsemaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavaan toimintaan.

Muutoksilla parannetaan kansallisen turvallisuuden suojaamista 

Esitys selkeyttäisi sääntelyä, joka koskee siviilitiedustelumenetelmillä saadun rikosta koskevan tiedon luovuttamista rikostorjuntaan ja siihen liittyvää henkilötietojen käsittelyä. 

Suojelupoliisille sallittaisiin tiedustelumenetelmillä saadun suojelupoliisin tehtävien kannalta olennaisten rikosten, eli maanpetosrikoksia, valtiopetosrikoksia ja terrorismirikoksia, koskevan rikostiedon luovuttaminen toimivaltaiselle viranomaiselle. Lisäksi tiedon luovuttaminen olisi mahdollista tilanteissa, joissa sillä on merkitystä kansalliselle turvallisuudelle ja toimivaltaisen viranomaisen toiminnan suuntaamiselle.

Lainsäädäntöön tehtäisiin lisäksi muutoksia Suomen Nato-jäsenyyden takia. Suojelupoliisilla olisi jatkossa mahdollisuus luovuttaa tietoja Natolle.

Vastaavia muutoksia rikostiedon luovuttamisesta ehdotetaan sotilastiedustelulakiin. 

Lisätietoja:

neuvotteleva virkamies Noora Jokela, p. 0295 488 567, [email protected] 
johtava asiantuntija Mirkka Kreus, p. 0295 488 333, [email protected]
kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape, p. 0295 488 235 [email protected] (19.8. alkaen)