Hyppää sisältöön

Viranomaisten sähköistä tiedonsaantia tilitapahtumatiedoista sujuvoittava esitys lausuntokierrokselle

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 14.19
Tiedote

Sisäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle esitysluonnoksen pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmästä annetun lain muuttamisesta. Lausuntokierros päättyy 21.11.2024.

Pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmä on tekninen järjestelmä, jonka kautta viranomaiset saavat tietoja muun muassa luotto- ja maksulaitoksilta. Järjestelmästä on nykyisin mahdollista saada asiakkuutta koskevat tiedot, mutta sen kautta ei voi saada saldo- ja tilitapahtumatietoja.

Pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmään lisättäisiin uusi tekninen toiminnallisuus. Lakia muutettaisiin niin, että tietyillä viranomaisilla olisi oikeus tehdä järjestelmän kautta kyselyjä myös saldo- ja tilitapahtumatiedoista.

Esityksessä on kyse tietojen teknisestä luovuttamistavasta. Mahdollisuus kysyä tilitapahtumatietoja järjestelmän kautta olisi tietyillä viranomaisilla, joilla on nykyisinkin lain mukaan oikeus saada vastaavia tietoja. Näitä viranomaisia ovat muun muassa poliisi, suojelupoliisi, Verohallinto, Finanssivalvonta ja Tulli. Viranomaisille ei esitetä uusia toimivaltuuksia.

Kyselyt koskisivat tiettyä, yksittäistä ratkaistavana olevaa viranomaistehtävää, jota varten viranomaisen olisi välttämätöntä saada saldo- ja tilitapahtumatietoja. Viranomaisille ei tulisi suoraa pääsyä asiakastietoihin, vaan mahdollisuus tehdä kyselyjä keskitetysti pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmän kautta luotto- ja maksulaitoksille.

Yhtenäinen järjestelmä toisi kustannussäästöjä

Esitys vähentäisi tarvetta viranomaisten päällekkäisille järjestelmille ja toisi siten kustannussäästöjä. Keskitetyn järjestelmän katsotaan olevan eduksi myös henkilötietojen suojalle. Tietoa käsiteltäisiin samassa tietoturvallisessa järjestelmässä, ja tietojen käsittelyllä olisi yhdenmukaiset säännökset lain tasolla.

Hallituksen esitys on määrä antaa eduskunnalle keväällä 2025. Esitys tukee hallitusohjelman tavoitteita rikostorjunnan vahvistamisesta, harmaan talouden torjunnasta ja rahanpesun estämisestä.

Hanke rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) kautta.

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Milka Tornberg-Nyman, p. 0295 488 324, [email protected]

 

Orpon hallitusohjelma Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio