Hoppa till innehåll

Remiss: Förslag om att ge myndigheterna smidigare elektronisk tillgång till information om kontotransaktioner

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 14.19
Pressmeddelande

Inrikesministeriet har sänt ett utkast till proposition om ändring av lagen om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton på remiss. Remissbehandlingen pågår till 21.11.2024.

Övervakningssystemet för bank- och betalkonton är ett tekniskt system genom vilket myndigheterna får information bland annat från kredit- och betalningsinstitut. För närvarande är det möjligt att ur systemet få uppgifter om kundrelationer, men saldouppgifter eller uppgifter om kontotransaktioner kan inte fås via systemet.

Till övervakningssystemet för bank- och betalkonton fogas en ny teknisk funktion. Lagen ändras så att vissa myndigheter ska ha rätt att via systemet göra förfrågningar också om saldouppgifter och uppgifter om kontotransaktioner.

Propositionen handlar om det tekniska sättet att lämna ut uppgifter. Möjligheten att begära uppgifter om kontotransaktioner via systemet ska gälla vissa myndigheter som också för närvarande enligt lag har rätt att få motsvarande uppgifter. Sådana myndigheter är bland annat polisen, Skyddspolisen, Skatteförvaltningen, Finansinspektionen och Tullen. Det föreslås inga nya befogenheter för myndigheterna.

Förfrågningarna gäller vissa enskilda myndighetsuppgifter som ska avgöras och för vilka det är nödvändigt att myndigheten får saldouppgifter och uppgifter om kontotransaktioner. Myndigheterna får inte direkt tillgång till kunduppgifterna, utan en möjlighet att centraliserat göra förfrågningar via övervakningssystemet för bank- och betalkonton till kredit- och betalningsinstitut.

Ett enhetligt system medför kostnadsbesparingar

Propositionen minskar behovet av överlappande myndighetssystem och medför därmed kostnadsbesparingar. Ett centraliserat system anses även gynna skyddet av personuppgifter. Uppgifterna behandlas i samma system, som är informationssäkert, och bestämmelserna om behandlingen av uppgifterna är enhetliga på lagnivå.

Avsikten är att en regeringsproposition om detta överlämnas till riksdagen våren 2025. Propositionen stöder regeringsprogrammets mål om stärkandet av brottsbekämpningen, bekämpningen av grå ekonomi och förhindrandet av penningtvätt.

Finansieringen av projektet kommer via EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF).

Mer information:

Milka Tornberg-Nyman, specialsakkunnig, tfn 0295 488 324, [email protected]