Hyppää sisältöön

Aineettomien oikeuksien strategia lausuntokierrokselle

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2021 13.57
Tiedote
Ihmisten käsiä, puhelin ja kirjoja

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lausuntoja aineettomien oikeuksien strategiasta. Strategian visiona on, että vuonna 2030 suomalainen aineettomien oikeuksien sääntely tukee innovaatiotoimintaa ja luovaa työtä. Tavoitteena on kasvattaa taloudellista hyvinvointia ja kilpailukykyä erilaiset yhteiskunnalliset intressit monipuolisesti huomioiden.

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti keväällä 2020 aineettomien oikeuksien strategian, eli IPR-strategian (Intellectual Property Right), valmistelun. Ministeriön asettama ohjausryhmä sai oman valmistelutyönsä päätökseen toukokuussa 2021. Ohjausryhmän ehdotuksen ja siitä saadun lausuntopalautteen pohjalta työ- ja elinkeinoministeriö valmisteli luonnoksen valtioneuvoston periaatepäätökseksi yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, ulkoministeriön ja valtiovarainministeriön kanssa. 

Valtioneuvoston periaatepäätökset ovat valmistelevia päätöksiä, joilla annetaan valtionhallinnolle ohjeita ja suuntaviivoja asioiden valmisteluun. Lopulliset päätökset tekee asiaa käsittelevä ja valmisteleva viranomainen. Periaatepäätöksillä ei ole välittömiä vaikutuksia kansalaisiin. 

IPR-strategian periaatepäätöksessä linjataan keskeiset, eri ministeriöiden ja hallinnonalojen toimet strategian tavoitteiden saavuttamiseksi. Periaatepäätösluonnos on avattu lausuntokierrokselle perjantaina 10.12.2021. 

Aineettomat oikeudet kannustavat tutkimus- ja innovaatiotoimintaan sekä luovaan työhön

Aineettomalla omaisuudella tarkoitetaan omaisuutta, joka ei ole fyysistä tai konkreettista. Se voi olla esimerkiksi tekninen keksintö, muoto tai brändi. Aineettomat oikeudet suojaavat aineetonta omaisuutta. Aineettomia oikeuksia ovat siis esimerkiksi tekijänoikeus, mallioikeus, tavaramerkki ja patentti.

Hallitusohjelmassa tavoitteena on tutkimus- ja innovaatiotoimintaympäristön kehittäminen ja aineettomien ja aineellisten investointien kasvu. IPR-strategia on yksi keino tämän tavoitteen saavuttamiseen ja sillä pyritään kehittämään aineetonta omaisuutta koskevaa osaamista ja hallintoa. 

Lausunnon voi antaa 21.1.2022 asti

Lausuntoja pyydetään Lausuntopalvelu.fi-sivuston kautta viimeistään 21.1.2022. Lausunnon voivat antaa kaikki asiasta kiinnostuneet. Jos lausunnon antaja ei halua rekisteröityä palveluun, voi lausunnon lähettää sähköpostitse työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamoon, osoitteeseen kirjaamo.tem(at)gov.fi. Lausunnoissa pyydetään käyttämään viitteenä diaarinumeroa VN/6935/2020.

Lisätiedot:
johtava asiantuntija Tanja Müller, TEM, +358 295 047 068