Hoppa till innehåll

Strategi för immateriella rättigheter på remiss

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 10.12.2021 13.57
Pressmeddelande
Ihmisten käsiä, puhelin ja kirjoja

Arbets- och näringsministeriet ber om utlåtanden om strategin för immateriella rättigheter. Strategins vision är att den finländska regleringen av immateriella rättigheter år 2030 stöder innovationsverksamhet och kreativt arbete. Målet är att öka den ekonomiska välfärden och konkurrenskraften med beaktande av olika samhälleliga intressen på ett mångsidigt sätt.

Arbets- och näringsministeriet inledde våren 2020 beredningen av en strategi för immateriella rättigheter, dvs. IPR-strategin (Intellectual Property Right). Den styrgrupp som ministeriet tillsatte fick sitt eget beredningsarbete slutfört i maj 2021. Utifrån styrgruppens förslag och remissvaren om det beredde arbets- och näringsministeriet ett utkast till statsrådets principbeslut i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet, utrikesministeriet och finansministeriet. 

Statsrådets principbeslut är förberedande beslut genom vilka statsförvaltningen ges anvisningar och riktlinjer för beredningen av ärenden. De slutliga besluten fattas av den myndighet som handlägger och bereder ärendet. Principbesluten har inga direkta följder för medborgarna. 

I principbeslutet om IPR-strategin fastställs de centrala åtgärder som olika ministerier och förvaltningar vidtar för att uppnå strategins mål. Utkastet till principbeslut har öppnats för en remissrunda fredagen den 10 december 2021. 

Immateriella rättigheter sporrar till forsknings- och innovationsverksamhet samt kreativt arbete

Med immateriella tillgångar avses egendom som inte är fysisk eller konkret. Det kan vara fråga om till exempel en teknisk uppfinning, form eller ett varumärke. De immateriella rättigheterna skyddar immateriella tillgångar. Immateriella rättigheter är alltså till exempel upphovsrätt, mönsterrätt, varumärke och patent.

I regeringsprogrammet är målet att utveckla forsknings- och innovationsmiljön och öka de immateriella och materiella investeringarna. IPR-strategin är ett sätt att nå detta mål och den syftar till att utveckla kompetensen och förvaltningen i fråga om immateriella tillgångar. 

Utlåtanden kan lämnas fram till den 21 januari 2022 

Utlåtandena ska lämnas in via Utlåtande.fi senast den 21 januari 2022. Alla intresserade kan lämna ett utlåtande. Om den som ger utlåtande inte vill registrera sig i tjänsten, kan utlåtandet skickas per e-post till arbets- och näringsministeriets registratorskontor på adressen kirjaamo.tem(at)gov.fi. Vi ber er använda diarienumret VN/6935/2020 som referens för utlåtandena.

Ytterligare information: 
Tanja Müller, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, +358 295 047 068