Energianeuvosto keskustelee EU:n kilpailukyvystä ja talveen varautumisesta
EU:n energiaministerit kokoontuvat 15.10.2024 Luxemburgiin Unkarin puheenjohtajakauden viralliseen energianeuvostoon. Kokouksen asialistalla ei ole päätösasioita. Ministerit keskustelevat Draghin kilpailukykyraportin suositusten jatkotoimista, varautumisesta energiatalveen 2024/2025 ja sähkön tukkuhintojen vaihtelusta.
Suomen kokouksessa edustaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Ministerit keskustelevat energia-alan panoksesta EU:n kilpailukykyyn ja Draghin raportin suosituksiin. Keskeiset kysymykset liittyvät energiahintoihin, jotka ovat Euroopassa keskimäärin korkeat, sekä valtavaan investointitarpeeseen, joka liittyy pitkälti infrastruktuurin kehittämiseen.
Suomen lähtökohtana on teknologianeutraali lähestymistapa, jossa puhdas siirtymä toteutetaan markkinaehtoisesti ja kustannustehokkaasti EU:lle selkeää kilpailuetua luoden. Suomen tavoitteena on ilmastonmuutoksen vastaisten toimien johdonmukainen jatkaminen, parempi ja vähäisempi EU-sääntely sekä hallinnollisen taakan vähentäminen, erityisesti yrityksiltä. EU:n vuoden 2040 ilmastotavoitteen saavuttamisen keinojen pääpainon tulee olla päästövähennyksissä. Vaikka Euroopassa energiahinnat ovat laajalti korkeita, Suomessa ja Pohjolassa sähkö on huomattavan edullista ja puhdasta.
Lisäksi ministerit keskustelevat sähkön tukkuhintojen vaihtelusta. Näkemyksiä vaihdetaan erityisesti EU-tason koordinoinnista, mahdollisuudesta rajasiirtoyhteyksien lisäämiseksi, EU:n eri alueiden välistä kaupan parantamisesta ja sähkön sisämarkkinoiden joustavuuden lisäämisestä.
Keskusteltavana on myös varautuminen talvikauteen 2024-2025. Ministerit kuulevat komission arvion energian toimitusvarmuudesta EU:ssa. Kaasuriippuvuus Venäjästä on kutistunut, mutta esimerkiksi kaasun kauttakulun loppuminen vuodenvaihteessa Ukrainassa tuo haasteita. Kaasuvarastot ovat kuitenkin liki täynnä. Myös venäläisestä LNG:stä luopumisesta keskustellaan.
Ukrainan energiaministeri kertoo maan vaikeasta energiatilanteesta talven alla. EU ja jäsenvaltiot pyrkivät auttamaan Ukrainaa monin eri tavoin myös energiasektorilla.
Lisätiedot:
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, p. +358 50 431 6518
neuvotteleva virkamies Elina Johansson, TEM, p. +358 50 301 4607
erityisasiantuntija Sanna Ek-Husson, Suomen pysyvä edustusto, Bryssel, p. +32 470 206 178