Hoppa till innehåll

Energirådet diskuterar EU:s konkurrenskraft och beredskap inför vintern

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 11.10.2024 13.51
Pressmeddelande

EU:s energiministrar sammanträder den 15 oktober 2024 i Luxemburg till ett officiellt möte i energirådet under Ungerns ordförandeskap. Det finns inga beslutsärenden på agendan för mötet. Ministrarna diskuterar ytterligare åtgärder med tanke på de rekommendationer som ges i Draghis konkurrenskraftsrapport, energiberedskapen inför vintern 2024–2025 och variationerna i partipriserna på el.

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen företräder Finland vid mötet. Ministrarna ska diskutera energisektorns bidrag till EU:s konkurrenskraft och rekommendationerna i Draghis rapport. De viktigaste frågorna rör energipriserna, som i genomsnitt är höga i Europa, och det enorma investeringsbehovet, som i stor utsträckning hänger samman med utvecklingen av infrastrukturen.

Finland utgår från en teknikneutral ansats där den rena omställningen genomförs på marknadsvillkor och kostnadseffektivt så att EU får en klar konkurrensfördel. Finlands mål är att åtgärderna för att motverka klimatförändringen ska fortsätta på ett konsekvent sätt, bättre och lättare EU-reglering och minskad administrativ börda, särskilt för företagen. I åtgärderna för att uppnå EU:s klimatmål för 2040 bör fokus ligga på utsläppsminskningar. Trots att energipriserna i Europa är höga, är elen i Finland och i Norden mycket förmånlig och ren.
 
Ministrarna ska också diskutera växlingarna i partipriserna på el. Ministrarna ska utbyta synpunkter särskilt på samordningen på EU-nivå, möjligheten att öka gränsöverföringsförbindelserna, en förbättring av handeln mellan olika områden i EU och ökad flexibilitet i den inre marknaden för el. 

Dessutom diskuteras beredskapen inför vintersäsongen 2024–2025. Ministrarna hör kommissionens bedömning av energiförsörjningstryggheten i EU. Beroendet av rysk gas har minskat men det uppstår problem till exempel när gastransiteringen genom Ukraina upphör vid årsskiftet. Gaslagren är emellertid nästan fulla. Det förs även diskussioner om att sluta använda flytande naturgas från Ryssland.

Ukrainas energiminister berättar om det svåra energiläget i Ukraina under vintern. EU och medlemsstaterna strävar efter att hjälpa Ukraina på många olika sätt även inom energisektorn.

Mer information:
Riku Huttunen, överdirektör, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 431 6518
Elina Johansson, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn +358 50 301 4607
Sanna Ek-Husson, specialsakkunnig, Finlands ständiga representation, Bryssel, tfn +32 470 206 178