Hyppää sisältöön

Hallitus esittää muutoksia kausityölakiin ulkomaisten marjanpoimijoiden aseman parantamiseksi   

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 14.05
Tiedote

Muutosten tavoitteena on turvata ulkomaalaisten poimijoiden toimeentulo ja parantaa poimijoiden oikeuksien toteutumisen valvontaa. Luonnonmarjanpoiminta tuodaan samalle viivalle muiden kausittaista työvoimaa tarvitsevien alojen kanssa.  

 

Hallitus antoi esityksen muutoksista eduskunnalle 10.10.2024.  
 
Luonnonmarjojen kerääminen Suomessa on nojautunut voimakkaasti ulkomaisiin, erityisesti Thaimaasta kutsuttaviin ja rekrytoituihin poimijoihin. Vuoteen 2023 saakka poimijat ovat tulleet Suomeen Schengen-turistiviisumilla, jolla he saavat oleskella maassa ja kerätä marjoja enintään kolme kuukautta. Luonnonmarja-alalla on kuitenkin esiintynyt ongelmia ulkomaisten poimijoiden työoloissa ja ansioissa, hyväksikäyttöä sekä ihmiskauppaepäilyjä ja -syytteitä.  
 
Ongelmien vuoksi hallitus linjasi toukokuussa 2024, että jatkossa luonnonmarjanpoiminta perustuu ensisijaisesti työsuhteiseen kausityöhön. Nyt annettu hallituksen esitys tarkoittaa, että luonnonmarjanpoimintaa ei enää rinnastettaisi turismiin, vaan yritysten tulisi palkata poimijat työsuhteeseen maahantulon mahdollistamiseksi.  
 
”Työsuhde parantaa viranomaisten mahdollisuuksia valvoa poimijoiden oikeuksien toteutumista. Lakimuutosten rinnalla poimijoiden reilujen olojen takaaminen ja hyväksikäytön kitkeminen vaativat marja-alan yritysten omaa vastuullisuustyötä”, työministeri Arto Satonen sanoo. 
 
Työsuhde takaa poimijoille vähimmäisansion. Poimijoiden oikeuksien toteutumista voitaisiin valvoa kattavammin jo oleskelulupaa hakiessa sekä maahantulon jälkeen. Luonnonmarjanpoimijoiden maahantulo tapahtuisi jatkossa siis samoilla edellytyksillä kuin esimerkiksi puutarhanmarjanpoiminnassa ja muilla vastaavilla aloilla. 

Uusi sääntely voimaan satokaudeksi 2025 

Esitettyjen muutosten kausityölakiin ja -asetukseen on tarkoitus tulla voimaan alkukeväästä 2025. Yritykset voisivat siis rekrytoida tarvitsemaansa työvoimaa uusin menettelyin satokaudelle 2025. Viranomaiset seuraavat yhteistyössä satokauden 2024 kokemuksia ensi kauteen valmistautuessa. 
 
Marjanpoimijoiden aseman parantaminen on osa hallituksen työperäisen hyväksikäytön vastaista toimenpideohjelmaa. Hallitus seuraa tehtyjen muutosten vaikutuksia ja arvioi tarvittaessa lisätoimia hyväksikäytön kitkemiseksi marja-alalla.  
 
Muutokset eivät vaikuta suomalaisten tai Suomessa jo oleskelevien henkilöiden oikeuteen poimia luonnonmarjoja ja myydä niitä valitsemalleen taholle.  
 
Lisätiedot:  
työministerin erityisavustaja Veera Svahn, p. 0295 047 321 (kysymykset ministerille) 
erityisasiantuntija Ariann Grandell, TEM, p. 0295 047 236