Hyppää sisältöön

Kotoutumispalveluiden uudistuksen valmistelu käynnistyy

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 18.9.2024 9.00
Tiedote

Maahanmuuttajan omaa vastuuta kotoutumisestaan lisätään ja järjestelmää muutetaan velvoittavaksi hallitusohjelman mukaisesti. Hallituksen on tarkoitus antaa esitys uudistuksesta syysistuntokaudella 2025.

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on uudistaa kotoutumispalvelut vastaamaan pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaa. 

Hallitusohjelman mukaisesti Suomeen kotoudutaan työllä ja kotoutumisjärjestelmä uudistetaan kotoutumiseen kannustavaksi. Kotoutumispolitiikka perustuu kielen oppimiseen, työntekoon sekä suomalaiseen yhteiskuntaan perehtymiseen ja sen sääntöjen noudattamiseen. Suomi on avoin yhteiskunta, joka auttaa ja kannustaa alkuun uudessa yhteiskunnassa. 

Uudistuksessa kotoutumislakiin ja -järjestelmään tehdään korjaukset, joilla painopistettä siirretään tulijan oikeuksia painottavasta järjestelmästä tulijan velvollisuuksia ja omaa vastuuta painottavaan järjestelmään. Hankkeen yhteydessä toteutetaan kotoutumista ja kielitaitoa edistävien koulutusten kokonaisuudistus, jossa järjestelmää tehostetaan ja rahoitus kootaan yhteen kanavaan.

Valmistelun tueksi työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt selvityksen maahanmuuttajien kotoutumista ja kielitaitoa edistävien koulutusten rahoitusmalleista. Selvityksen toteuttaa Owal Group ja se valmistuu helmikuussa 2025.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Nea Brandt, TEM, p. 0295 047 239
erityisasiantuntija Laura Ruuskanen, TEM, p. 0295 047 283
liikenne-, viestintä- ja sisäministerin erityisavustaja Timo Kerttula, [email protected] (ministerin haastattelupyynnöt) 

Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio