Kunnan kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä vahvistuu
Kotoutumislain kokonaisuudistuksen eli KOTO24:n tavoitteena on nopeuttaa maahanmuuttaneiden kotoutumista ja työllistymistä sekä vahvistaa heidän tietojaan suomalaisesta yhteiskunnasta. Uudistus liittyy TE24-uudistukseen, jossa työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta kuntien vastuulle.
KOTO24-uudistuksen tavoitteena on sujuvoittaa maahanmuuttaneiden polkuja työelämään ja parantaa etenkin naisten ja muiden työvoiman ulkopuolella olevien maahanmuuttaneiden tavoittamista palveluihin. Erilaisten palveluiden yhteensovittaminen ja järjestäminen helpottuvat, kun kunnilla on kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä sekä osaamisen kehittämisestä että työllisyyttä edistävistä palveluista 1.1.2025 alkaen.
Kunnat tuntevat alueelliset tarpeet ja työllisyystilanteen
Palvelut ovat jatkossa kunnissa lähempänä asiakasta. Uutena kuntien tulee järjestää kotoutumisohjelma, johon on koottu kaikki kunnan kotoutumisen alkuvaiheen palvelut. Kotoutumisohjelmaan kuuluvat muun muassa maahanmuuttaneen kotoutumissuunnitelman laatiminen, kotoutumiskoulutus ja monikielinen yhteiskuntaorientaatio.
Uudistus lisää maahanmuuttaneiden kotoutumisen edistämisen tavoitteellisuutta, kun kotoutumissuunnitelman enimmäiskesto lyhenee. Tavoitteena on, että maahanmuuttaneet ohjataan tehokkaammin työelämään sekä työllisyys- ja koulutuspalveluihin.
Yhä useampi maahanmuuttanut kotoutumispalveluihin
Kunnan on jatkossa tavoitettava palveluihin työttömien työnhakijoiden lisäksi muun muassa kotona lapsia hoitavat vanhemmat. Tavoitteena on nopeuttaa erityisesti alkuvaiheen kotoutumista sekä eri palveluihin ohjautumista. Kunnat tarjoavat kaikille maahanmuuttaneille matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä perustietoa suomalaisen yhteiskunnan toiminnasta.
Uutena monikielinen yhteiskuntaorientaatio ja kielitaidon päättötestaus
Kunta järjestää maahanmuuttaneille jatkossa monikielistä yhteiskuntaorientaatiota. Siinä maahanmuuttaneet saavat tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, velvollisuuksistaan ja oikeuksistaan omalla tai hyvin osaamallaan kielellä. Jatkossa maahanmuuttaneen suomen tai ruotsin kielen taito testataan kotoutumiskoulutuksen lopussa.
Kotoutumislain uudistus selkeyttää myös viranomaisten vastuita kotoutumisen edistämisessä ja pakolaisten vastaanotossa ja tukee monialaista yhteistyötä.
Vuodesta 2021 lähtien valmisteltu kotoutumislain uudistus perustuu pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaan sekä kotoutumisen edistämisen uudistamistarpeista annettuun valtioneuvoston selontekoon. Pääministeri Petteri Orpon hallitus on tehnyt uudistukseen muutoksia, jotka muun muassa vahvistavat valtiontaloutta sekä lisäävät maahanmuuttaneen omaa vastuuta kotoutumisesta.
Lisätiedot:
erityisasiantuntija Hanna-Maria Hyttinen, p. 0295 047 203 (lomalla 23.12.2024–3.1.2025)
erityisasiantuntija Nea Brandt, p. 0295 047 239 (lomalla 20.–27.12.2024)
neuvotteleva virkamies Paula Karjalainen, p. 0295 047 117 (lomalla 19.12.–20.12.204)
Lisätietoa Orpon hallituksen muutoksista esitykseen