Hoppa till innehåll

Kommunernas övergripande ansvar för integrationsfrämjandet stärks

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 18.12.2024 14.34
Pressmeddelande

Syftet med totalreformen av integrationslagen, dvs. KOTO24, är att påskynda integrationen och sysselsättningen av invandrare samt att stärka deras kunskaper om det finländska samhället. Reformen hänför sig till AN24-reformen, där ansvaret för arbetskrafts- och näringstjänsterna överförs från staten till kommunerna.

Dessutom är syftet med KOTO24-reformen att göra det smidigare för invandrare att komma in i arbetslivet och att framför allt förbättra tillgången till tjänster för kvinnor och andra invandrare som står utanför arbetskraften. Samordningen och ordnandet av olika tjänster underlättas när kommunerna har helhetsansvaret för integrationsfrämjande både när det gäller kompetensutveckling och sysselsättningsfrämjande tjänster från och med den 1 januari 2025.

Kommunerna känner till de regionala behoven och sysselsättningsläget

Tjänsterna ligger i fortsättningen närmare kunden i kommunerna. Det som är nytt är att kommunerna ska ordna ett integrationsprogram där kommunens alla inledande integrationstjänster har samlats. Till integrationsprogrammet hör bland annat utarbetande av en integrationsplan för invandrare, integrationsutbildning och flerspråkig samhällsorientering.

Reformen ökar målinriktningen när det gäller att främja integrationen av invandrare när maximitiden för integrationsplanen förkortas. Målet är att invandrare effektivare ska hänvisas till arbetslivet samt till sysselsättnings- och utbildningstjänsterna.

Allt fler invandrare ska omfattas av integrationstjänster

Kommunen ska i fortsättningen utöver arbetslösa arbetssökande också nå bland annat föräldrar som tar hand om barnen hemma. Målet är att påskynda i synnerhet integrationen i initialskedet och hänvisningen till olika tjänster. Kommuner erbjuder alla invandrare handlednings- och rådgivningstjänster med låg tröskel samt grundläggande information om hur det finländska samhället fungerar.  

Ny flerspråkig samhällsorientering och sluttestning av språkfärdigheterna 

Kommunen ordnar i fortsättningen samhällsorientering på flera språk för invandrare. Där får invandrarna information om det finländska samhället, sina skyldigheter och rättigheter på sitt eget eller ett språk som de behärskar väl. I fortsättningen testas invandrarens kunskaper i finska eller svenska i slutet av integrationsutbildningen.

Reformen av integrationslagen förtydligar också myndigheternas ansvar för integrationsfrämjandet och mottagandet av flyktingar och stöder sektorsövergripande samarbete.

Den reform av integrationslagen som beretts sedan 2021 baserar sig på regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering och på statsrådets redogörelse om behoven av att reformera integrationsfrämjandet. Statsminister Petteri Orpos regering har gjort sådana ändringar i reformen som bland annat stärker statsfinanserna och ökar invandrarens eget ansvar för integrationen.

Mer information:
Hanna-Maria Hyttinen, specialsakkunnig, tfn 029 504 7203 (på semester 23.12.2024–3.1.2025)
Nea Brandt, specialsakkunnig, tfn 029 504 7239 (på semester 20.–27.12.2024)
Paula Karjalainen, konsultativ tjänsteman, tfn 029 504 7117 (på semester 19.– 20.12.2024)