Hyppää sisältöön

Selvitys: yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyö kaipaa piristystä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 12.07
Tiedote

Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välinen yhteistyö on hiipunut 2000-luvun lopulta alkaen. Yhteistyö kaipaa uutta virtaa. TEM:n uuden selvityksen tulosten perusteella yhteistyön tiivistäminen ja pitäminen kärkimaiden tasolla vaatii taloudellisia voimavaroja sekä halua sitoutua yhteispeliin ja sen tavoitteisiin. Tarvitaan myös uusia yhteiskehittämisen alustoja, jotka saattavat yhteen laadukkaan tutkimuksen, teknologisen osaamisen sekä innovaatio- ja liiketoimintakyvykkyydet.

Yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa toimineet yritykset kokivat yhteistyön johtaneen useimmiten tietopohjan ja osaamisen vahvistumiseen sekä tulevaisuuden kehitystrendien ja markkinoiden ymmärtämiseen. Ammattikorkeakouluyhteistyön merkittävin tulos on uusien ja paranneltujen tuotteiden kehittäminen.

Peruslähtökohta kaikenlaiselle yhteistyölle ja sen lisäämiselle on, että se koetaan hyödylliseksi ja omia päämääriä palvelevaksi. Monenkeskisen yhteistyön lisääminen yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välillä tukee talouden pääsyä uudelle kestävän kasvun uralle sekä luo pohjaa tuottavuuskehityksen vauhdittumiselle. Tarvitaan laajapohjainen, innovaatiojärjestelmän läpi käyvä muutos yhteistyökulttuurin vahvistamiseksi.

Erilaisten osaamisten oivaltava yhdistely ja ratkaisuhakuisuus ovat menestyksellisen innovaatiotoiminnan ytimessä. Siksi on olennaista, että Suomessa on jatkossa enemmän innovoivia yrityksiä, jotka luovat tutkimusorganisaatioyhteistyön keinoin kilpailuetuja globaalimarkkinoille pyrkiessään. 

Yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyön vahvistaminen on yksi innovaatiopolitiikan keskeisimmistä tavoitteista. Yhteistyöllä tuotettu osaaminen tukee elinkeinoelämän ja yhteiskunnan uudistumista. Samalla se johtaa tutkimusorganisaatiot enemmän uudenlaiseen yhteiseen tekemiseen sekä vahvistaa monella tapaa yritysten kilpailukykyä sekä t&k- ja innovaatiotoiminnan kautta rakentuvaa osaamista ja menestystä.

Kai Husson, Stefano Lain ja Teija Palkon selvitys ”Yritysten korkeakoulu- ja tutkimuslaitosyhteistyö Suomessa - Yhteistyön tiivistäminen kehittämiskohteena” on laadittu työ- ja elinkeinoministeriön ja Tilastokeskuksen yhteistyönä. 

Lisätiedot: 
johtava asiantuntija Kai Husso, TEM, p. 0295 063 683
johtava asiantuntija Teija Palko, TEM, p. 029 506 4122