Hoppa till innehåll

Utredning: samarbetet mellan företag och forskningsorganisationer behöver stimuleras

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 12.07
Pressmeddelande

Samarbetet mellan företag och forskningsorganisationer har avtagit sedan slutet av 2000-talet. Samarbetet behöver ny energi. På basis av resultaten av arbets- och näringsministeriets nya utredning krävs det ekonomiska resurser för att intensifiera och hålla samarbetet på toppländernas nivå samt vilja att förbinda sig till ett samspel och dess mål. Det behövs också nya plattformar för samutveckling som sammanför högklassig forskning, teknisk kompetens samt innovations- och affärsförmåga.

Företag som samarbetat med universitet och forskningsinstitut upplevde att samarbetet oftast lett till ett starkare kunskapsunderlag och förbättrad kompetens samt ökad förståelse för framtida utvecklingstrender och marknader. Det viktigaste resultatet av yrkeshögskolesamarbetet är utvecklandet av nya och förbättrade produkter.

Den grundläggande utgångspunkten för allt slags samarbete och en ökning av det är att det upplevs vara till nytta och tjänar de egna målen. Ett ökat multilateralt samarbete mellan företag och forskningsorganisationer stöder ekonomins möjligheter att komma in på ett nytt spår av hållbar tillväxt och skapar en grund för snabbare produktivitetsutveckling. Det behövs en brett förankrad förändring som går genom hela innovationssystemet för att stärka samarbetskulturen.

En insiktsfull kombination av olika kompetenser och lösningsorientering står i centrum för en framgångsrik innovationsverksamhet. Därför är det väsentligt att det i Finland i fortsättningen finns fler innovativa företag som genom samarbete med forskningsorganisationer skapar konkurrensfördelar när de försöker komma in på den globala marknaden. 

Ett stärkt samarbete mellan företag och forskningsorganisationer är en av de viktigaste målen för innovationspolitiken. Det kunnande som uppstår genom samarbetet stöder förnyelsen av näringslivet och samhället. Samtidigt leder det till ett nytt slags samarbete mellan forskningsorganisationerna och stärker på många sätt företagens konkurrenskraft samt den kompetens och framgång som bygger på FoU- och innovationsverksamhet.

Kai Hussos, Stefano Lais och Teija Palkos utredning ”Yritysten korkeakoulu- ja tutkimuslaitosyhteistyö Suomessa - Yhteistyön tiivistäminen kehittämiskohteena” (Företag som samarbetar med högskolor och forskningsinstitut i Finland – ett närmare samarbete som utvecklingsobjekt) har utarbetats i samarbete mellan arbets- och näringsministeriet och Statistikcentralen. 

Mer information: 
Kai Husso, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 3683
Teija Palko, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4122