Vuodenvaihteen 2024−2025 muutoksia TEM:n hallinnonalalla
Vuoden 2025 alussa tulee voimaan uusia lakeja ja asetuksia. Tärkeimmät työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan muutokset on koottu tähän tiedotteeseen.
Fossiilisen polttoaineen jakelun päästökauppa käynnistyy vuonna 2027 *
Laki fossiilisen polttoaineen jakelun päästökaupasta tulee voimaan 1.1.2025.
Perustettava uusi polttoaineen jakelun päästökauppa nostaa fossiilisten polttoaineiden kuluttajahintoja vuodesta 2027 alkaen. Hallitus seuraa päästöoikeuden hintatason kehittymistä sekä valmistelee erilaisia kompensointiratkaisuja vastaamaan tilanteeseen, jossa päästöoikeuden hinta nostaa polttoaineiden hintaa kohtuuttomasti.
Tiedote 30.12.2024: Fossiilisen polttoaineen jakelun päästökauppa käynnistyy vuonna 2027
Kaupparekisteristä poistettu yhtiö voidaan jatkossa palauttaa hakemuksesta takaisin kaupparekisteriin *
Muutokset astuvat voimaan 1.1.2025.
Tiedote 30.12.2024: Kaupparekisteristä poistettu yhtiö voidaan jatkossa palauttaa säädetyin edellytyksin hakemuksesta takaisin rekisteriin
TE-palvelut 2024: Kunnille vastuu työvoimapalveluista, valtiolle ohjausrooli
Työvoimapalvelujen järjestämisen rakenteet ja vastuut uudistuvat vuodenvaihteessa. Uudistuksen myötä vastuu työvoimapalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnille ja kuntien muodostamille työllisyysalueille 1.1.2025. Valtion rooli painottuu työvoimapalvelujärjestelmän ohjaukseen, kehittämiseen ja valtakunnallisen toimivuuden varmistamiseen.
Vaikka työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille, asiakkaiden sähköinen asiointikanava Työmarkkinatori pysyy käytössä. Sieltä löytyvät jatkossakin sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaiden palvelut, ja sitä kautta hoituvat työnhakuun liittyvät asiat.
Tiedote 18.12.2024: Työvoimapalvelut uudistuvat 1.1.2025 – Kunnille vastuu työvoimapalveluista, valtiolle ohjausrooli
KOTO24: Kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä kunnille
Kotoutumislain kokonaisuudistuksen eli KOTO24:n tavoitteena on nopeuttaa maahanmuuttaneiden kotoutumista ja työllistymistä sekä vahvistaa heidän tietojaan suomalaisesta yhteiskunnasta. Uudistus liittyy TE24-uudistukseen, jossa työvoima- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta kuntien vastuulle.
Erilaisten palveluiden yhteensovittaminen ja järjestäminen helpottuvat, kun kunnilla on kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä sekä osaamisen kehittämisestä että työllisyyttä edistävistä palveluista 1.1.2025 alkaen.
Tiedote 18.12.2024: Kunnan kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä vahvistuu
Muutokset sovittelujärjestelmään voimaan
Sovittelujärjestelmän kehittäminen on yksi hallituksen työmarkkinauudistuksista. Sillä vahvistetaan kansantalouden kokonaisedun ja palkanmuodostuksen toimivuuden huomioimista sovittelutoiminnassa. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2025.
Lakimuutokset vaikuttavat valtakunnansovittelijan, sovittelijoiden ja sovittelulautakunnan toimintaan. Työmarkkinaosapuolten mahdollisuus tehdä sopimuksia keskenään säilyy muuttumattomana.
Tiedote 19.12.2024: Muutokset sovittelujärjestelmään voimaan 1. tammikuuta 2025
Mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen laajenevat
Paikallisen sopimisen uudistus tulee voimaan 1.1.2025. Uudistuksen myötä paikallinen sopiminen on mahdollista riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon tai millainen työntekijöiden edustus yrityksessä on.
Tiedote 19.12.2024: Mahdollisuudet paikalliseen sopimiseen laajenevat
Työntekijän oleskelulupaan vaaditaan 1 600 euron palkkaa
Suomeen työntekijän oleskeluluvalla saapuvan henkilön tulee jatkossa saada Suomessa tehtävästä työstä vähintään 1 600 euroa palkkaa kuukaudessa. Tavoitteena on, että Suomeen töihin tulevat saavat työstä palkkaa, jolla voi tulla toimeen.
Tulorajalla tarkoitetaan palkkaa, jota henkilön tulee saada työstä, jota hän tulee Suomeen tekemään. Muut tulot eivät sisälly tulorajaan.
Tiedote 6.6.2024: Hallituksen esitys työntekijän oleskeluluvan 1600 euron tulorajasta eduskuntaan
Eduskunnan vastaus
Uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoite nousee 16,5 prosenttiin
Uusiutuvien polttoaineiden käyttöä liikenteessä edistetään jakeluvelvoitteella. Siinä polttoaineen jakelijan tulee varmistaa, että tietty osuus heidän tarjoamastaan liikennepolttoaineesta koostuu uusiutuvista energialähteistä, kuten bioetanolista, biodieselistä tai synteettisestä biopolttoaineesta.
Jakeluvelvoite nousee maltillisesti vuosina 2025–2027 nykyisestä 13,5 prosentin tasosta. Velvoite on ensi vuonna 16,5 %-yksikköä, 19,5 % vuonna 2026 ja 22,5 %-yksikköä vuonna 2027.
Ns. kehittyneiden uusiutuvien polttoaineiden lisävelvoite olisi v. 2026 ja 2027 neljä %-yksikköä.
Jakeluvelvoitetta täyttävään keinovalikoimaan lisätään joustomekanismi, jonka puitteissa jakelija voi täyttää velvoitettaan rahoittamalla Suomessa toteutettavia muita vaihtoehtoisia päästövähennystoimia taakanjakosektorilla ja myöhemmin myös maankäyttösektorilla.
Ehdotetut lait tulevat voimaan 1.1.2025.
Tiedote 19.12.2024: Jakeluvelvoite nousee ensi vuonna maltillisesti 16,5 prosenttiin
Uusi laki edistää merituulivoiman rakentamista talousvyöhykkeellä
Uusi laki edistää merituulivoiman rakentamista Suomen talousvyöhykkeellä selkeyttäen tuulivoimahankkeita koskevaa sääntelyä. Laki tulee voimaan 1.1.2025.
Valtioneuvosto voi jatkossa valita talousvyöhykkeeltä merituulivoimakäyttöön soveltuvia alueita ja tehdä päätökset niiden kilpailuttamisesta. Alueiden kilpailutukset järjestää Energiavirasto. Ensimmäinen tuulivoima-alueiden kilpailutus voi käynnistyä ensi vuoden lopussa.
Kilpailutuksen voittaja saa yksinoikeuden hakea valtioneuvostolta hyödyntämislupaa tietylle alueelle. Lupa antaa tuulivoimahankkeelle määräajaksi käyttöoikeuden alueeseen.
Työkanava Oy lakkautetaan
Työkanava Oy:n toiminta osatyökykyisten työllistämiseksi ei käynnistynyt yhtiölle asetettujen tavoitteiden mukaisesti.
Hallitus päätti kevään 2024 kehysriihessä osana julkisen talouden tervehdyttämistä koskevia toimia esittää eduskunnalle Työkanava Oy:lle varatun rahoituksen lakkauttamista ja yhtiötä koskevan lainsäädännön kumoamista.
Lait tulevat voimaan 1.1.2025
Työkanava Oy:n lakkauttaminen etenee
Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen eduskunnalle Työkanava Oy -nimistä osakeyhtiötä koskevan lainsäädännön kumoamiseksi (HE 118/2024 vp; EV 133/2024 vp)
Merimiespalvelutoimiston valtion rahoitusosuus lakkautetaan
Merimiespalvelulakia muutetaan siten, että valtion rahoitusosuus merimiespalveluista lakkautetaan. Tarkoituksena on vähentää valtion menoja hallitusohjelman mukaisesti.
Merimiesten ja heidän työnantajiensa merimiespalvelutoimistolle maksaman palvelumaksun suuruuteen tehdään määräaikainen korotus puolitoistakertaiseksi vuosiksi 2025−2027. Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa merimiespalvelutoimiston taloudellista asemaa.
Laki tulee voimaan 1.1.2025.
Tiedote 3.10.2024: Hallitus esittää muutosta merimiespalvelulakiin
Eduskunnan vastaus
Yhteistoimintalaissa säädetyn hyvityksen enimmäismäärä tarkistetaan
Asetuksella tarkistetaan yhteistoimintalaissa säädetyn hyvityksen enimmäismäärä rahan arvon muutosta vastaavaksi. Asetus tulee voimaan 1.1.2025. Muutos ei liity hallituksen lakihankkeisiin.
Valtioneuvoston asetus yhteistoimintalaissa säädetyn hyvityksen enimmäismäärän tarkistamisesta
Muutoksia TEM:n hallinnonalan virastojen perimiin maksuihin
Vuodenvaihde tuo muutoksia useiden TEM:n hallinnonalan virastojen maksullisiin suoritteisiin.
- Työ- ja elinkeinoministeriön asetus Patentti- ja rekisterihallituksen maksullisista suoritteista vuosina 2025 ja 2026
- Työ- ja elinkeinoministeriön asetus Turvallisuus- ja kemikaaliviraston maksullisista suoritteista vuosina 2025–2026
- Valtioneuvoston asetus elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten ja kehittämis- ja hallintokeskuksen maksullisista suoritteista vuonna 2025
Huom. *Lisätty tiedotteeseen 30.12.2024