Hoppa till innehåll

Ändringar inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde vid årsskiftet 2024/2025

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2024 9.56 | Publicerad på svenska 20.12.2024 kl. 13.05
Pressmeddelande

Vid ingången av 2025 träder ett flertal nya lagar och förordningar i kraft. De viktigaste ändringarna inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde har sammanställts i detta pressmeddelande.

Handel med utsläppsrätter för distribution av fossila bränslen inleds 2027 *

Lagen träder i kraft den 1 januari 2025. Utsläppshandeln inom bränsledistributionen höjer konsumentpriserna på fossila bränslen från och med 2027. 

Regeringen följer utvecklingen av prisnivån på utsläppsrätter och bereder olika kompensationslösningar för att svara på en situation där priset på utsläppsrätterna höjer bränslepriserna oskäligt mycket.

Pressmeddelande 30.12.2024: Handel med utsläppsrätter för distribution av fossila bränslen inleds 2027

Ett bolag som avförts ur handelsregistret kan i fortsättningen återföras till registret genom ansökan*


Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2025.

Pressmeddelande 30.12.2024: Ett bolag som avförts ur handelsregistret kan i fortsättningen under föreskrivna förutsättningar återföras till registret genom ansökan

Arbets- och näringstjänsterna 2024: Ansvaret för arbetskraftsservicen överförs till kommunerna, staten får en styrande roll

Strukturerna och ansvaren för att ordna arbetskraftsservice ändras vid årsskiftet. I och med reformen överförs ansvaret för att ordna arbetskraftsservice till kommunerna och de sysselsättningsområden som kommunerna bildar från och med den 1 januari 2025. Fokus i statens roll ligger på att säkerställa arbetskraftsservicesystemets styrning och utveckling och se till att systemet fungerar i hela landet.

Fastän ansvaret för att ordna arbetskraftsservice överförs till kommunerna kan kunderna fortfarande använda den elektroniska servicekanalen Jobbmarknaden. I kanalen finns även i fortsättningen tjänster för både enskilda kunder och arbetsgivarkunder och via kanalen kan man sköta ärenden som gäller jobbsökning.

Pressmeddelande 18.12.2024: Systemet med arbetskraftsservice ändras den 1 januari 2025 - Kommunerna ansvarar för arbetskraftsservicen, staten får en styrande roll

 

Totalreformen av integrationslagen (KOTO24): Det övergripande ansvaret för integrationsfrämjandet överförs till kommunerna

Syftet med totalreformen av integrationslagen (KOTO24) är att påskynda integrationen och sysselsättningen av invandrare samt att stärka deras kunskaper om det finländska samhället. Reformen hänför sig till reformen av arbetskrafts- och näringstjänsterna (TE24) inom ramen för vilken ansvaret för arbetskrafts- och näringstjänsterna överförs från staten till kommunerna.  

Samordningen och ordnandet av olika tjänster underlättas när kommunerna har helhetsansvaret för integrationsfrämjande både när det gäller kompetensutveckling och sysselsättningsfrämjande tjänster från och med den 1 januari 2025.

Pressmeddelande 18.12.2024: Kommunernas övergripande ansvar för integrationsfrämjandet stärks

Ändringarna i systemet för medling i arbetstvister träder i kraft

Utvecklingen av medlingssystemet är ett led i regeringens arbetsmarknadsreformer. Reformen stärker tillgodoseendet av det övergripande samhällsekonomiska intresset och en välfungerande lönebildning i medlingsverksamheten. Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2025.

Lagändringarna påverkar riksmedlarens, medlarnas och medlingsnämndens verksamhet. Arbetsmarknadsparternas möjlighet att ingå avtal sinsemellan kvarstår oförändrad.

Pressmeddelande 19.12.2024: Ändringarna i systemet för medling i arbetstvister träder i kraft den 1 januari 2025

Utökade möjligheter att ingå lokala avtal

Reformen av systemet med lokala avtal träder i kraft den 1 januari 2025. Efter reformen är lokala avtal möjliga i alla företag oberoende av om företaget hör till en arbetsgivarorganisation eller hurdan arbetstagarnas representation är i företaget.

Pressmeddelande 19.12.2024: Utökade möjligheter att ingå lokala avtal

För beviljande av uppehållstillstånd för arbetstagare krävs en lön på 1 600 euro

En person som anländer till Finland med uppehållstillstånd för arbetstagare ska i fortsättningen få minst 1 600 euro i lön per månad för arbete som utförs i Finland. Målet är att de som kommer till Finland för att arbeta ska få en sådan lön för arbetet som de klarar sig på.

Med inkomstgräns avses den lön som personen ska få för det arbete som han eller hon utför i Finland. Övriga inkomster ingår inte i inkomstgränsen.

Pressmeddelande 6.6.2024: Regeringens proposition till riksdagen om en inkomstgräns för uppehållstillstånd för arbetstagare
Riksdagens svar

Distributionsskyldigheten för förnybara drivmedel stiger till 16,5 procent

Användningen av förnybara drivmedel i trafiken främjas genom distributionsskyldigheten. Distributionsskyldigheten innebär att distributörerna ska säkerställa att en viss andel av de drivmedel som de tillhandahåller härrör från förnybara energikällor, exempelvis bioetanol, biodiesel eller syntetiska bränslen.

Åren 2025–2027 stiger distributionsskyldigheten måttfullt från nuvarande nivå på 13,5 procent. Skyldigheten är 16,5 procentenheter nästa år, 19,5 procent år 2026 och 22,5 procentenheter år 2027.

Tilläggsskyldigheten i fråga om så kallade avancerade förnybara bränslen ska åren 2026 och 2027 vara fyra procentenheter. 

Dessutom fogas till metoderna för fullgörande av distributionsskyldigheten en flexibilitetsmekanism inom ramen för vilken distributören kan fullgöra sin skyldighet genom att finansiera andra alternativa utsläppsminskande åtgärder som genomförs i Finland inom ansvarsfördelningssektorn och senare också inom markanvändningssektorn.

De föreslagna lagarna träder i kraft den 1 januari 2025.

Pressmeddelande 19.12.2024: Distributionsskyldigheten stiger måttligt till 16,5 procent nästa år

Ny lag främjar byggandet av havsbaserad vindkraft i den ekonomiska zonen

Den nya lagen främjar byggandet av havsbaserad vindkraft i Finlands ekonomiska zon och förtydligar regleringen av projekt för havsbaserad vindkraft. Lagen träder i kraft den 1 januari 2025.

I fortsättningen kan statsrådet i den ekonomiska zonen välja ut områden som lämpar sig för havsbaserad vindkraft och fatta beslut om konkurrensutsättning av dem. Energimyndigheten organiserar konkurrensutsättningen av områdena. Den första konkurrensutsättningen av vindkraftsområden kan inledas i slutet av 2025.

Vinnaren av konkurrensutsättningen ges ensamrätt att hos statsrådet ansöka om tillstånd att utnyttja ett visst område. Tillståndet ger vindkraftsprojektet utnyttjanderätt till området en viss tid.

Pressmeddelande 19.12.2024 Lagen om havsbaserad vindkraft i den ekonomiska zonen träder i kraft – den första konkurrensutsättningen av vindkraftsområden kan inledas i slutet av 2025

Jobbkanalen Ab:s läggs ned

Jobbkanalen Ab:s verksamhet för att sysselsätta partiellt arbetsföra kom inte i gång i enlighet med de mål som ställts upp för bolaget.

Vid ramhandlingarna våren 2024 beslutade regeringen, som en del av åtgärderna för sanering av de offentliga finanserna, föreslå för riksdagen att den finansiering som reserverats för Jobbkanalen Ab slopas och att lagstiftningen om bolaget upphävs.

Lagarna träder i kraft den 1 januari 2025.

Nedläggningen av Jobbkanalen Ab framskrider
Riksdagens svar på regeringens proposition med förslag till upphävande av lagstiftningen om aktiebolaget Jobbkanalen Ab (RP 118/2024 rd; RSv 133/2024 rd)  

Statens finansieringsandel av sjömansservicebyrån slopas

Sjömansservicelagen ändras så att statens finansieringsandel av sjömansservicen slopas. Syftet med ändringen är att minska statens utgifter på det sätt som överenskommits i regeringsprogrammet.

Storleken på den serviceavgift som sjömän och deras arbetsgivare betalar till sjömansservicebyrån höjs för viss tid med en och en halv gång åren 2025–2027. Arbets- och näringsministeriet följer också med sjömansservicebyråns ekonomiska ställning.

Lagen träder i kraft den 1 januari 2025.

Pressmeddelande 3.10.2024: Regeringen föreslår att sjömansservicelagen ändras 
Riksdagens svar

Maximibeloppet av gottgörelsen enligt samarbetslagen justeras

Maximibeloppet av den gottgörelse som anges i samarbetslagen justeras genom förordning så att den motsvarar förändringen i penningvärdet. Förordningen träder i kraft den 1 januari 2025. Ändringen anknyter inte till regeringens lagstiftningsprojekt.

Statsrådets förordning gällande justering av maximibeloppet av den gottgörelsen som anges i samarbetslagen

Ändringar i de avgifter som ämbetsverken inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde tar ut

Årsskiftet för med sig ändringar i de avgiftsbelagda prestationerna för flera ämbetsverk inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde.

*Fogat till pressmeddelandet den 30 december 2024