Hyppää sisältöön

EU:n ympäristöministerit valmistautuvat syksyn kansainvälisiin ympäristökokouksiin 

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2024 13.08
Tiedote

EU:n ympäristöministerit kokoontuvat maanantaina 14.10. Luxemburgiin. Kokouksessa on määrä sopia EU:n neuvottelutavoitteista sekä lokakuiseen YK:n biodiversiteettikokoukseen (COP16) että marraskuussa järjestettävään YK:n ilmastokokoukseen (COP29). Lisäksi ministerit vaihtavat näkemyksiä YK:n muovisopimusneuvottelujen edistymisestä ja EU:n kemikaalistrategiasta. Suomea edustaa Luxemburgissa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.    

Calin luontokokouksesta tarvitaan kattava ja läpinäkyvä seurantajärjestelmä

Biodiversiteettisopimuksen osapuolikokous (COP16) Kolumbian Calissa 21.10.-1.11. on ensimmäinen sen jälkeen, kun maat sopivat uusista tavoitteista luontokadon pysäyttämiseksi vuonna 2022. Calin kokouksessa painopiste on tavoitteiden toimeenpanossa ja siinä, miten etenemistä seurataan ja mitataan.

Suomi tukee ehdotusta neuvoston päätelmiksi. Suomi korostaa, että vahva seurantamekanismi on tehokkaan toimeenpanon kannalta keskeinen. Lisäksi Suomi painottaa kv-luontotavoitteiden kustannustehokasta toimeenpanoa ja innovatiivisten rahoituslähteiden hyödyntämistä työn tukena.

“Suojelutoimien lisäksi tarvitsemme markkinaehtoisia toimia luonnon vahvistamiseksi. On tärkeää, että myös EU:n neuvottelukannoissa viemme tätä viestiä luontokompensaatioista, luonnonarvomarkkinoiden kehittämisestä sekä kumppanuuksien rakentamisesta yksityisen ja julkisen sektorin välille”, ministeri Mykkänen toteaa. 

Bakun ilmastokokouksessa tavoitteena sopia uudesta rahoitustavoitteesta, rahoitusta tarvitaan eri lähteistä 

Ministereiden on määrä hyväksyä kokouksessaan päätelmät Bakun ilmastokokoukseen (COP29). Marraskuisessa kokouksessa on tavoitteena sopia uudesta, vuoden 2025 jälkeisestä ilmastorahoitustavoitteesta. Lisäksi Bakussa jatketaan työtä fossiilisten polttoaineiden alasajamiseksi Dubain ilmastokokouksessa saavutettujen päätösten edistämiseksi.

Suomi katsoo, että päätelmät luovat hyvän pohjan EU:n neuvottelumandaatille Bakun ilmastokokoukseen ja kattavat keskeiset COP29-kokouksen tavoitteet.  

“On tärkeää, että Bakussa saadaan sopu uudesta globaalista ilmastorahoitustavoitteesta, joka kattaa myös muun kuin perinteisen julkisen rahoituksen, ja että rahoittajamaiden joukkoa saadaan laajennettua. Lisäksi tarvitaan vahva sitoumus siihen, että kun maat antavat uudet päästövähennystavoitteensa ensi vuonna, niissä on mukana tiekartta fossiilisista irtautumiseen, kuten Dubaissa sovittiin.” 

Uuden globaalin muovisopimuksen tulisi kattaa muovin koko elinkaari 

Ministerit valmistautuvat myös kansainvälistä muovisopimusta koskevaan kokoukseen, joka järjestetään 25.11-1.12.2024 Busanissa, Etelä-Koreassa. YK-maat neuvottelevat parhaillaan uudesta oikeudellisesti sitovasta kansainvälisestä muovisopimuksesta. Neuvottelujen taustalla on tarve ratkaista muovien ekosysteemeille aiheuttamia ongelmia. Tavoitteena on saada työ päätökseen vuoden 2024 loppuun mennessä.  

“Suomelle on tärkeää, että sopimus kattaa muovin koko elinkaaren: tuotesuunnittelun, kestävän tuotannon ja kulutuksen, turvallisen kierrätyksen, päästöjen ehkäisyn ja jätehuollon. Sopimuksen kunnianhimon taso vaikuttaa suuresti siihen, millaisiksi muovin kiertotalouden mahdollisuudet kehittyvät - ja siten myös siihen, miten Suomen ja EU:n ratkaisut kiertotalouden edistämiseksi menestyvät maailmalla”, Mykkänen painottaa. 

Lisäksi ministerit keskustelevat komission vuonna 2020 julkistamasta EU:n kemikaalistrategiasta ja  vaihtavat lounaalla ajatuksia Draghin raportista. Ministeri Mykkänen keskustelee kokouksen yhteydessä ilmastokomissaari Wopke Hoekstran ja Viron ympäristöministerin Yoko Alenderin kanssa EU:n ilmastoarkkitehtuurista sekä Tanskan ilmastoministerin Lars Aagaardin kanssa muun muassa hiilidioksidin talteenotosta ja EU:n 2040-ilmastotavoitteesta. 

Lisätietoja

Lyydia Ylönen  
Ministeri Mykkäsen erityisavustaja  
p. 050 476 1341  
[email protected]  
 
COP16-päätelmät 
Marina von Weissenberg 
Pääneuvottelija 
p. 050 307 0806 
[email protected]  
 
COP29-päätelmät  
Marjo Nummelin  
Pääneuvottelija 
p. 040 523 3710 
[email protected]  
 
Muovisopimuksen neuvottelut 
Tuulia Toikka 
Pääneuvottelija 
p. 040 552 4054 
[email protected]  

EU:n kemikaalistrategia 
Hinni Papponen 
Neuvotteleva virkamies 
p. 050 415 6492 
[email protected]