Hoppa till innehåll

EU:s miljöministrar förbereder sig inför höstens internationella miljökonferenser

miljöministeriet
Utgivningsdatum 11.10.2024 13.08
Pressmeddelande

EU:s miljöministrar sammanträder i Luxemburg måndagen den 14 oktober. Vid mötet ska ministrarna komma överens om EU:s förhandlingsmål inför såväl FN:s konferens om biologisk mångfald (COP16) i oktober som FN:s klimatkonferens (COP29) i november. Ministrarna ska också utbyta synpunkter om hur förhandlingarna om FN:s plastavtal framskrider och om EU:s kemikaliestrategi. Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen företräder Finland i Luxemburg.   

Konferensen om biologisk mångfald i Cali bör resultera i ett heltäckande och transparent övervakningssystem

Partskonferensen för konventionen om biologisk mångfald (COP16) i Cali i Colombia den 21 oktober–1 november 2024 är den första partskonferensen sedan länderna kom överens om de nya målen för att stoppa förlusten av biologisk mångfald 2022. Vid konferensen i Cali ligger tyngdpunkten på förverkligandet av målen och på hur framstegen ska övervakas och mätas.

Finland understöder förslaget till rådets slutsatser. Finland betonar att en stark övervakningsmekanism är central med tanke på ett effektivt förverkligande. Dessutom betonar Finland att de internationella målen för biologisk mångfald bör förverkligas på ett kostnadseffektivt sätt och att innovativa finansieringskällor bör utnyttjas som stöd för arbetet.

”Utöver skyddsåtgärderna behöver vi marknadsmässiga åtgärder för att stärka naturen. Det är viktigt att vi också i EU:s ståndpunkter för vidare budskapet om naturkompensation, utveckling av marknaden för naturvärden och byggande av partnerskap mellan den privata och den offentliga sektorn”, säger minister Mykkänen.

Vid klimatkonferensen i Baku är målet att komma överens om ett nytt finansieringsmål – det behövs finansiering från olika källor

Ministrarna ska vid sitt möte anta slutsatser inför klimatkonferensen i Baku (COP29). Målet för konferensen i november är att komma överens om ett nytt mål för klimatfinansieringen efter 2025. I Baku fortsätter också arbetet med att fasa ut fossila bränslen för att främja de beslut som fattades vid klimatkonferensen i Dubai. 

Finland anser att slutsatserna utgör en god grund för EU:s förhandlingsmandat inför klimatkonferensen i Baku och täcker de centrala målen för COP29. 

”Det är viktigt att man i Baku når enighet om ett nytt globalt mål för klimatfinansieringen som också omfattar annan än traditionell offentlig finansiering, och att antalet finansierande länder kan ökas. Dessutom behövs ett starkt åtagande om att de nya utsläppsminskningsmål som länderna fastställer nästa år ska innehålla en färdplan för utfasning av fossila bränslen, i enlighet med överenskommelsen från Dubai.”

Det nya globala plastavtalet bör omfatta plastens hela livscykel

Ministrarna förbereder sig också inför ett möte om det internationella plastavtalet, som ordnas i Busan i Sydkorea den 25 november–1 december 2024. FN-länderna förhandlar för närvarande om ett nytt juridiskt bindande internationellt plastavtal. Bakgrunden till förhandlingarna är behovet att lösa de problem som plasterna orsakar ekosystemen. Målet är att arbetet ska slutföras före utgången av 2024. 

”För Finland är det viktigt att avtalet omfattar plastens hela livscykel: produktutformningen, en hållbar produktion och konsumtion, en trygg materialåtervinning, förebyggandet av utsläpp samt avfallshanteringen. Avtalets ambitionsnivå inverkar i hög grad på hur möjligheterna för den cirkulära ekonomin för plast utvecklas, och därmed också på hurdan framgång Finlands och EU:s lösningar för att främja cirkulär ekonomi har ute i världen”, säger Mykkänen.

Ministrarna ska också diskutera EU:s kemikaliestrategi, som kommissionen offentliggjorde 2020, och under lunchen utbyta tankar om Draghis rapport. I samband med mötet kommer minister Mykkänen att diskutera EU:s klimatarkitektur med klimatkommissionär Wopke Hoekstra och Estlands miljöminister Yoko Alender samt bland annat avskiljning av koldioxid och EU:s mål för 2040 med Danmarks klimatminister Lars Aagaard.

Mer information 

Lyydia Ylönen
Minister Mykkänens specialmedarbetare
tfn 050 476 1341
[email protected]

COP16-slutsatserna
Marina von Weissenberg
Chefsförhandlare
tfn 050 307 0806
[email protected]

COP29-slutsatserna 
Marjo Nummelin 
Chefsförhandlare
tfn 040 523 3710
[email protected]

Förhandlingarna om plastavtalet
Tuulia Toikka
Chefsförhandlare
tfn 040 552 4054
[email protected]

EU:s kemikaliestrategi
Hinni Papponen
konsultativ tjänsteman
tfn 050 415 6492
[email protected]