Hyppää sisältöön

Hallinnon ja metsätoimijoiden raakkukeskustelut tiivistyivät lajitiedon saatavuuteen, tiedonkulkuun ja yhtenäisiin viranomaisohjeisiin

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.10.2024 16.59
Tiedote

Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön kansliapäälliköt kutsuivat metsätalouden toimijoita, ympäristöhallinnon viranomaisia ja Suomen luonnonsuojeluliiton torstaina 3.10. pyöreän pöydän ääreen keskustelemaan konkreettisista toimenpiteistä raakkutuhon kaltaisten tapahtumien estämiseksi. Tapaamisessa oltiin yksimielisiä siitä, että muun muassa lajitiedon saatavuudessa ja ajantasaisuudessa sekä tietojärjestelmissä että yhtenäisessä viranomaisohjeistuksessa on parannettavaa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen tapasi metsäyritysten ylintä johtoa syyskuussa Suomussalmen raakkutuhon tiimoilta. Kokouksen päätteeksi ministeri Mykkänen ja metsäyhtiöt sopivat, että seuraavaksi työtä jatketaan operatiivisemmalla tasolla. Tämän päiväisen jatkotapaamisen tavoitteena oli keskustella siitä, miten rauhoitettujen lajien säilyminen voidaan turvata nykyistä paremmin.

Lajitiedon avoimuus, saatavuus ja ajankohtaisuus nousivat keskustelussa useasti esille. Metsätoimijat toivoivat, että sekä tieto lajien että luontokohteiden esiintymistä olisi nykyistä tehokkaammin hyödynnettävissä jo hakkuiden suunnittelussa. Tällä hetkellä tietoa jaetaan keskitetysti Lajitietokeskuksesta, joka kokoaa yhteen monien eri organisaatioiden hallinnoimat lajitietoaineistot. Suuri osa tiedosta on kaikille avointa, mutta myös käyttörajoitettua, niin sanottua sensitiivistä tietoa voi saada keskuksesta aineistopyynnön kautta. Lajitiedon jakamisen haasteena on esimerkiksi se, ettei se aina ole riittävän tarkkaa tai ajantasaista. Esimerkiksi eläimiä liikkuu paikasta toiseen ja yksilöitä syntyy ja kuolee.

Ely-keskukset tarjoavat metsätoimijoille tietoa lajien esiintymispaikkojen turvaamisesta. Ohjeistusta ja neuvontaa pyritään vahvistamaan aluehallintouudistuksen myötä perustettavassa valtakunnallisessa Lupa- ja valvontavirastossa.

Lisäksi pöydässä peräänkuulutettiin monimuotoisuuskoulutuksen merkitystä koko tuotantoketjussa. Jälkivalvonnan tehostamiseksi ympäristöhallinnossa kartoitetaan mahdollisuuksia hyödyntää satelliitteja luonnonsuojelulain valvonnassa. Yhteistyötä Metsäkeskuksen kanssa tiivistetään, koska siellä satelliittiaineistojen käytöstä valvonnassa on jo kokemusta.

“Tärkeintä on, että vahingot voidaan välttää hyvällä ennakkosuunnittelulla. Tänään on tullut selväksi, että alan toimijat ovat aktiivisia ja hakevat ratkaisuja. Yhteisen näkemyksen taakse on helpompi löytää myös poliittinen tuki ja resurssit", maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen summaa.

”Seuraavaksi työtä jatketaan pienryhmässä, johon kutsumme mukaan toimijoita laaja-alaisesti metsäteollisuudesta aluehallintoon ja lajitietotoimijoihin. Tavoitteena on saada konkreettisia ehdotuksia alkukevääseen mennessä”, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Juhani Damski kertoo.

Lisätietoja

Juhani Damski 
Ympäristöministeriön kansliapäällikkö 
puh. 029 525 0445 
[email protected]  

Pekka Pesonen 
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö 
puh. 029 516 2020 
[email protected]