Hyppää sisältöön

Bernin sopimuksen pysyvä komitea päätti alentaa suden suojelustatusta

maa- ja metsätalousministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2024 12.43
Tiedote

Bernin sopimuksen pysyvä komitea päätti tänään kokouksessaan alentaa suden suojelustatusta täysin rauhoitetusta lajista suojelluksi lajiksi. Bernin sopimus, eli Euroopan luonnonsuojelusopimus, linjaa uhanalaisten lajien ja niiden elinympäristöjen suojelusta.

EU-komissio teki ehdotuksen suden suojeluaseman muuttamisesta täysin rauhoitetusta lajista suojelluksi lajiksi joulukuussa 2023. Suomi on tukenut EU:n ehdotusta ja EU:n jäsenmaat linjasivat syyskuussa, että suojelustatuksen muutos etenee Bernin sopimuksen pysyvän komitean päätettäväksi. Komitea päätti tänään alentaa suden suojelustatusta.

”Hallitus on tehnyt tärkeää työtä sen eteen, että petokantojen säätelyä joustavoitetaan. Tämä on turvallisuuden tunteenkin takia välttämätöntä, ja toisaalta jotta lajin suojelun hyväksyttävyys säilyy. Panostamme suden ja ihmisten rinnakkaiselon vahvistamiseen sekä vahinkojen ennaltaehkäisyyn osana kokonaisvaltaista ratkaisua”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.

”Olen erittäin tyytyväinen, että vaikuttamistyö on tuottanut toivotun tuloksen EU-tasolla ja myös laajemmin Bernin sopimuksen jäsenmaiden kesken. EU-tason toimet ovat oleellisen tärkeitä suden kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi ja ihmisarkuuden säilyttämiseksi. Työtä on nyt jatkettava luontodirektiivin liitteiden muuttamiseksi. Jatkamme työtä myös kansallisella tasolla”, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo.

Susi on edelleen suojeltu laji. Jatkossakin varmistetaan, että laji säilyy suotuisalla suojelutasolla ja kantaa seurataan EU:ssa direktiiviraportoinnin avulla. Raportoinnissa jäsenvaltiot raportoivat lajiston uhanalaisuuden tilaa kuuden vuoden välein. Suomessa susi on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi, vaikka alueellisesti laji onkin keskittynyt runsaammin erityisesti läntiseen Suomeen.

Tuore arvio suden kannan tilanteesta EU:ssa selviää raportoinnista kesällä 2025.

Päätöksen jälkeen seuraavana askeleena on EU:n luontodirektiivin muutos siten, että susi siirretään täysin suojellusta lajista suojelluksi lajiksi.

Bernin sopimus, eli Euroopan luonnonsuojelusopimus, linjaa uhanalaisten lajien ja niiden elinympäristöjen suojelusta. Yleissopimuksella on tällä hetkellä 50 osapuolta, EU mukaan lukien.

Lisätietoja

Lyydia Ylönen 
ympäristöministerin erityisavustaja 
p. 050 476 1341 
[email protected]

Iina Mattila
maa- ja metsätalousministerin erityisavustaja  
p. 050 473 6221 
[email protected]

Maria Westerman
Bernin sopimuksen kansallinen yhdyshenkilö
p. 0295 250 031
[email protected]
ympäristöministeriö