Hyppää sisältöön

Ministeri Mykkänen: Luottamus metsäteollisuuden vastuullisuuteen on palautettava teoilla

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 10.9.2024 17.34
Tiedote
Ympäristö- ja ilmastoministeri Mykkänen kättelee Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlströmiä.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen tapasi metsäyritysten ylintä johtoa tiistaina 10.9. Suomussalmen raakkutuhon tiimoilta. Keskustelussa nousivat esiin erityisesti lajitiedon saatavuus ja hyödyntäminen sekä valvonnan rooli.

Ministeri Mykkänen peräänkuulutti metsäteollisuuden johtajilta konkreettisia keinoja, joilla luottamus palautetaan siihen, että yritykset toimivat lupaustensa ja lakien mukaisesti. 

”Tapaaminen oli tärkeä ensimmäinen askel, mutta luottamus palautetaan vasta teoilla. Keskustelua käytiin hyvin konkreettisella tasolla. Kutsutut metsäyhtiöiden johtajat osoittivat tahtonsa varmistaa, että luonto ei metsäteollisuuden vuoksi kärsi”, ministeri Mykkänen totesi. 

Keskustelussa nousivat esiin muun muassa luontotiedon saatavuuteen ja valvontaan liittyvät kysymykset sekä teknologiset ratkaisut niiden tueksi. 

”Vaikuttavinta on aina ennaltaehkäisy ja ennakkovalvonta. Ennakkosuunnittelun tiedonhallintaa on parannettava, jotta arvokkaat luontokohteet saadaan määriteltyä. Tärkeä askel voisi olla viranomaisyhteistyön tiivistäminen ja kattavan satelliittidata- ja laserkeilausaineistomme parempi hyödyntäminen. Myös kuljetusreittien kontrollointi metsien käytön suunnittelussa on välttämätöntä ja parantaisi ennakollista valvontaa”, ministeri totesi. 

“Ennakkovalvonnan lisäksi tarvitsemme myös jälkivalvontaa, jotta sanktiopelote on riittävän voimakas”, ministeri jatkoi. 

Ministeri Mykkänen ja metsäyhtiöt sopivat, että työtä jatketaan operatiivisemmalla tasolla yritysten metsäjohtajien, valtion viranomaisten ja ministeriöiden, Suomen Metsäkeskuksen, metsänomistajien ja luonnonsuojelun asiantuntijoiden kanssa. 

Ympäristöministeriössä päivitetään paraikaa asetusta rauhoitettujen eläinten ja kasvien arvoista. Asetusluonnos on tarkoitus laittaa lausunnoille vielä tämän syksyn aikana ja uusi asetus antaa ensi vuoden puolella. Uusi asetus vahvistaa raakun sekä muiden rauhoitettujen eläinten ja kasvien suojelua. Sen myötä rauhoitetut lajit saavat uudet, lajin nykyistä suojelutarvetta ja lisääntymiskannan kokoa tai esiintymispaikkojen määrää vastaavat euromääräiset arvot. 

”Jatkamme myös ympäristöhallinnon sisällä pohdintaa, tarvitaanko lainsäädäntöön muutoksia, jotta tällaisia tapauksia voitaisiin paremmin valvoa ja syylliset saisivat myös rangaistuksen. Mahdollisia kehittämiskohteita ovat luontovahingon määritelmän laajentaminen ja selvilläolovelvollisuuden lisääminen luonnonsuojelulakiin sekä esimerkiksi yhteisösakon kehittäminen osana ympäristörikosdirektiivin toimeenpanoa. Näiden johtopäätösten aika on myöhemmin”, Mykkänen totesi. 

Lisätietoja 

Lyydia Ylönen 
ministerin erityisavustaja 
p. 050 476 1341 
[email protected]