Hoppa till innehåll

Minister Mykkänen: Förtroendet för skogsindustrins ansvarsfullhet måste återskapas genom handling

miljöministeriet
Utgivningsdatum 10.9.2024 17.34 | Publicerad på svenska 12.9.2024 kl. 8.56
Pressmeddelande
Ympäristö- ja ilmastoministeri Mykkänen kättelee Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlströmiä.

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen träffade skogsföretagens högsta ledning tisdagen den 10 september för att diskutera förstörelsen av flodpärlmusslor i Suomussalmi. I diskussionen lyftes särskilt fram tillgången till och utnyttjandet av information om arter samt tillsynens roll.

Av skogsindustrins ledare efterlyste minister Mykkänen konkreta metoder för att återskapa förtroendet för att företagen agerar i enlighet med sina löften och i enlighet med lagen.

”Mötet var ett viktigt första steg, men förtroendet kan återskapas bara genom handling. Diskussionen fördes på en mycket konkret nivå. De inkallade direktörerna för skogsbolagen visade sin vilja att säkerställa att naturen inte lider på grund av skogsindustrin”, sade minister Mykkänen. 

I diskussionen lyftes bland annat fram frågor kring tillgången till naturinformation och tillsynen samt tekniska lösningar till stöd för dem. 

”Det effektivaste är alltid att vidta förebyggande åtgärder och utöva förhandstillsyn. Informationshanteringen inom förhandsplaneringen måste förbättras för att värdefulla naturobjekt ska kunna fastställas. Ett viktigt steg kan vara att intensifiera myndighetssamarbetet och bättre utnyttja vårt omfattande satellitdata- och laserskanningsmaterial. Det är också nödvändigt att kontrollera transportrutterna vid planeringen av skogsanvändningen, och det förbättrar den föregripande tillsynen”, sade ministern. 

”Förutom förhandstillsyn behöver vi också efterhandstillsyn för att straffåtgärderna ska vara tillräckligt avskräckande”, fortsatte ministern. 

Minister Mykkänen och skogsbolagen kom överens om att arbetet ska fortsätta på en mer operativ nivå tillsammans med företagens skogsdirektörer, de statliga myndigheterna och ministerierna, Finlands skogscentral, skogsägarna och naturvårdsexperterna. 

Miljöministeriet håller för närvarande på att uppdatera förordningen om värden på fridlysta djur och växter. Avsikten är att ett utkast till förordning ska sändas på remiss ännu i höst och att den nya förordningen ska utfärdas nästa år. Den nya förordningen stärker skyddet av flodpärlmussla och andra fridlysta djur och växter. I och med detta får fridlysta arter nya värden i euro som motsvarar artens nuvarande skyddsbehov och storleken på det reproducerande beståndet eller antalet förekomstplatser. 

”Inom miljöförvaltningen kommer vi också att fortsätta fundera om det behövs ändringar i lagstiftningen för att förbättra övervakningen av sådana här fall och för att de skyldiga också ska få straff. Eventuella utvecklingsobjekt är en utvidgning av definitionen av naturskada, att i naturvårdslagen ta in en skyldighet att vara konsekvensmedveten och till exempel utveckling av en samfundsbot som en del av genomförandet av miljöbrottsdirektivet. Dessa slutsatser kommer att dras senare”, sade Mykkänen. 

Mer information 

Lyydia Ylönen 
ministerns specialmedarbetare  
tfn 050 476 1341 
[email protected]