Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen kenraaliharjoitus on alkanut Olkiluodossa
Suomen nykyisten ydinvoimaloiden käytetyn polttoaineen loppusijoittamisesta vastaava Posiva Oy on rakentanut loppusijoituslaitoksen ja loppusijoitustilat Eurajoen Olkiluodossa lähes valmiiksi. Ainakin niin valmiiksi, että se voi harjoitella koko toimintaketjun sujumista kuljetuksista pakkaamiseen ja loppusijoitustiloihin viemiseen. Posiva aloitti kuukausia jatkuvan yhteistoimintakokeen, lyhyemmin YTK:n, tänä syksynä.
Teollisuuden Voiman ja Fortumin omistamalla Posivalla ei ole vielä lupaa aloittaa loppusijoitusta. Se jätti valtioneuvostolle käyttölupahakemuksen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle vuoden 2021 lopulla, ja sen käsittely on edelleen kesken Säteilyturvakeskuksessa (STUK). Käynnissä olevan yhteistoimintakokeen Posiva tekee ilman polttoainetta eikä siinä ole mukana mitään muutakaan radioaktiivista materiaalia.
Käytetty ydinpolttoaine suljetaan tiiviisti kuparista ja valuraudasta koostuvan kapselin sisään. Yhteistoimintakokeen aikana Posiva aikoo täyttää, sulkea ja loppusijoittaa noin 400 metrin syvyyteen peruskallioon useita harjoituskapseleita, sekä täyttää loppusijoitustunnelin bentoniittisavella ja sulkea sen useiden metrien paksuisella betonisella tulpalla. Posivan tavoitteena on osoittaa itsellensä ja omistajilleen sekä yhteiskunnalle, että se kykenee toteuttamaan loppusijoituksen turvallisesti ja taloudellisesti.
Joku saattoi huomata, ettei äskeisessä mainittu sanallakaan STUKin valvontaa, vaikka STUK valvoo loppusijoituslaitoksen suunnittelua ja rakentamista hyvin tarkasti. Tähän on syynsä. Yhteistoimintakokeen kaltaista koetta ei edellytetä loppusijoituslaitoksilta säännöstön perusteella. Kokeen toteuttaminen perustuu siis Posivan omiin lähtökohtiin ja tarpeisiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö STUK olisi mukana seuraamassa koetta ja valvomassa Posivan toimintaa.
Teknisesti YTK on luonteeltaan koe, eikä STUKilla ole juurikaan teknisiä turvallisuusvaatimuksia, joiden täytyisi täyttyä tässä yhteydessä. STUKin tarkastajien tekemä valvonta perustuu turvallisuusvaatimuksiin, jotka on pääosin kuvattu STUKin antamissa YVL-ohjeissa.
Turvallisuusvaatimuksissa käsitellään muun muassa ympäristön säteilyaltistusta, työntekijöiden säteilysuojelua ja Posivan tapauksessa loppusijoituskapselin valmistusta ja asentamista loppusijoitustunneliin. Tästä syystä tarkastajamme kirjoittavat mahdolliset huomionsa tarkastuspöytäkirjoihin havaintoina, eikä niistä tässä yhteydessä esitetä Posivalle vaatimuksia. YTK:n aikana STUK pääsee harjoittelemaan käytönaikaista valvontaa ja samalla oppimaan, mitkä ajankohdat ja prosessivaiheet ovat meidän valvontamme kannalta vaikuttavimpia käytön aikana. Tämä on siis harjoitus Posivalle, mutta myös meille STUKissa.
Teknisten työvaiheiden lisäksi seuraamme mielenkiinnolla Posivan toimintaa. Siihen liittyykin paljon kysymyksiä, joihin toivomme saavamme vastauksia. Onko Posivan ohjeisto selkeä? Tietävätkö työntekijät, mitä heidän tulee tehdä, ja miten toimia ongelmatilanteissa? Jos ja kun tulee esiin tilanteita, joissa jotkut asiat olisivat järkevämpää tehdä toisin kuin laadittu ohjeisto vaatii, ottaako Posiva aikaa korjatakseen toimintaa ja oppiakseen kokemuksistaan?
Posiva uudisti viime kesänä organisaatiotaan merkittävästi, kun se siirtyi rakentamisvaiheesta tuotantovaiheeseen. Meitä STUKissa kiinnostaa, toimiiko uusi organisaatiorakenne suunnitellusti ja saumattomasti. Organisaation toiminta on siis meille tässä yhteydessä tärkeä tarkasteltava asia.
Olisi yllättävää, jos kaikki toimisi jo ensimmäisellä kertaa kuin Strömsössä, mutta olisimme yhtä lailla pettyneitä, jos ensimmäisen koevaiheen kapselin kanssa kohdatut ongelmat toistuisivat vielä kokeen viimeisen kapselin kanssa. Tämä koe tarjoaakin erinomaisen näkymän tarkastella Posivan organisaation toimintaa ja kykyä arvioida kriittisesti omaa toimintaansa. Koetta seuraamalla voimme tehdä arvokkaita havaintoja Posivan valmiudesta aloittaa loppusijoituslaitoksen käyttö.
Ydinenergian käyttöön liittyy aina turvallisuuden (Safety) lisäksi kaksi muuta S-kirjainta: Security (turvajärjestelyt) ja Safeguards (ydinmateriaalivalvonta). Me STUKissa seuraamme myös näitä kahta turvallisuuden osa-aluetta. Safeguards valvontaa tekemässä on mukana myös kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEAn) ja Euroopan komission asiantuntijoita, joten tältä osin valvonta on jo tässä vaiheessa kansainvälistä.
On mielenkiintoista olla seuraamassa asioita, joita tehdään ensimäistä kertaa. Tässä onkin aimo annos uteliaisuutta, kun pääsemme seuraamaan loppusijoituksen teknistä toteutusta. Uteliaisuuden tyydyttäminen ei kuitenkaan ole syy käyttää työaikaa ja yhtiön rahoja asioiden seuraamiseen, vaan valvonnan tarkoituksena on oppia ja kerätä havaintoja STUKin käytönaikaisen valvonnan tueksi.
YTK:sta riippumatta arvioimme samaan aikaan Posivan käyttölupahakemuksen aineistoa ja jatkamme työskentelyä turvallisuusarvion kirjoittamiseksi. Näiden töiden osuessa samaan aikaan, odotan kiireistä, mutta myös mielenkiintoista ja antoisaa syksyä YTK:n seuraamisen parissa.
Kirjoittaja Ville Koskinen on ylitarkastaja Säteilyturvakeskuksen Ydinjätteiden jaa ydinmateriaalien valvonta -osastossa.