Hoppa till innehåll

Generalrepetition av slutförvaring av använt kärnbränsle i Olkiluoto

Utgivningsdatum 29.10.2024 13.19
Kolumn

Posiva Oy, som ansvarar för slutförvaringen av använt bränsle från Finlands nuvarande kärnkraftverk, har nästan färdigställt slutförvaringsanläggningen och slutförvaringsutrymmena i Olkiluoto i Euraåminne. De är åtminstone så pass färdiga att Posiva kan öva på hela verksamhetskedjan från transport till förpackning och frakt till slutförvaringsutrymmena. Posiva inledde ett mångårigt samverkanstest, förkortat YTK, under hösten.

Posiva, som ägs av Industrins Kraft och Fortum, har ännu inte tillstånd att inleda slutförvaringen. Posiva lämnade in en ansökan om drifttillstånd för slutförvaring av använt kärnbränsle till statsrådet i slutet av 2021, och behandlingen av den pågår fortfarande vid Strålsäkerhetscentralen (STUK). Det pågående samverkanstestet utför Posiva utan bränsle och det involverar heller inget annat radioaktivt material.

Det använda kärnbränslet förseglas tätt inuti en kapsel av koppar och gjutjärn. Under samverkanstestet avser Posiva att fylla, försegla och slutförvara flera övningskapslar på ett djup av cirka 400 m i berggrunden, samt fylla (med bentonitlera) och försegla provslutförvaringstunneln med en flera meter tjock betongplugg. Posivas mål är att visa sig själv, sina ägare och samhället att det kan genomföra slutförvaringen på ett säkert och ekonomiskt sätt.

Någon lade kanske märke till att STUK:s tillsyn inte nämndes en endaste gång i texten ovan, trots att STUK övervakar planeringen och byggandet av slutförvaringsanläggningen mycket noggrant. Det finns en anledning till det. Ett liknande test som samverkanstestet förutsätts inte av slutförvaringsanläggningar på grundval av regelverket. Genomförandet av testet grundar sig alltså på Posivas egna utgångspunkter och behov. Detta betyder emellertid inte att STUK inte deltar i uppföljningen av testet och övervakar Posivas verksamhet.

Tekniskt sett är YTK ett test, och STUK har få tekniska säkerhetskrav som måste uppfyllas i detta sammanhang. Tillsynen som utförs av STUK:s inspektörer grundar sig på säkerhetskraven, som i huvudsak beskrivs i STUK:s YVL-anvisningar.

Säkerhetskraven behandlar bland annat omgivningens strålningsexponering, arbetstagarnas strålskydd och i Posivas fall tillverkning av en slutförvaringskapsel och dess placering i slutförvaringstunneln. Därför skriver våra inspektörer sina eventuella anmärkningar som observationer i inspektionsprotokollen, och i detta sammanhang ställs inga krav på Posiva. Medan YTK pågår får STUK öva på tillsyn under drift och samtidigt lära sig vilka tidpunkter och processteg som har störst betydelse för vår tillsyn under drift. Det här är alltså en övning för Posiva, men även för oss på STUK.

Utöver de tekniska arbetsmomenten följer vi med intresse Posivas verksamhet. Dit hör också en hel del frågor som vi hoppas få svar på. Är Posivas anvisningar tydliga? Vet arbetstagarna vad de ska göra och hur de ska agera i problemsituationer? Om och när det dyker upp situationer där vissa saker skulle vara vettigare att göra annorlunda än vad de utarbetade anvisningarna kräver, tar sig Posiva tid att korrigera verksamheten och lära sig av sina erfarenheter?

Posiva förnyade sin organisation avsevärt förra sommaren när den övergick från byggskedet till produktionsskedet. På STUK är vi intresserade av om den nya organisationsstrukturen fungerar som planerat och sömlöst. Organisationens verksamhet är alltså en viktig sak för oss att granska i detta sammanhang.

Det skulle vara överraskande om allt fungerade som på Strömsö redan första gången, men vi skulle vara lika besvikna om problemen med den första testfasens kapsel skulle upprepas med den sista testkapseln. Detta test ger en utmärkt vy över Posivas organisations verksamhet och förmåga att kritiskt bedöma den egna verksamheten. Genom att följa testet kan vi göra värdefulla observationer om Posivas beredskap att börja använda slutförvaringsanläggningen.

Användningen av kärnenergi är alltid utöver säkerhet (Safety) även kopplad till två andra ord som börjar på S: Security (skyddsarrangemang) och Safeguards (kontroll av kärnmaterial). På STUK följer vi också upp dessa två delområden inom säkerhet. I Safeguards-tillsynen deltar även experter från Internationella atomenergiorganet (IAEA) och Europeiska kommissionen, så tillsynen är internationell redan i detta skede.

Det är intressant att bevittna sådant som görs för första gången. Det ingår också en hel del nyfikenhet när vi får följa det tekniska genomförandet av slutförvaringen. Att tillfredsställa nyfikenheten är emellertid inte en anledning att använda arbetstid och bolagets pengar till att bevittna verksamheten, utan syftet med tillsynen är att lära sig och samla in observationer som stöd för STUK:s tillsyn under driften.

Oberoende av YTK bedömer vi samtidigt materialet för Posivas ansökan om drifttillstånd och fortsätter arbetet med att skriva en säkerhetsbedömning. Eftersom dessa arbeten sker samtidigt ser jag fram emot en hektisk, men också intressant och givande höst tillsammans med YTK.

 

Skribenten Ville Koskinen är överinspektör vid Strålsäkerhetscentralens avdelning Övervakning av kärnavfall och -material.