Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Arviointineuvosto: Onko Veikkauksen yksinoikeus ainoa vaihtoehto peliongelmien vähentämisessä?

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 2.6.2021 10.24
Uutinen
Arviointineuvoston logo

Arviointineuvoston mukaan arpajaislakia uudistettaessa tulisi pohtia useita vaihtoehtoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Hallitusohjelman kirjaus Veikkauksen yksinoikeudesta on heikentänyt virkamiesvalmistelun mahdollisuuksia arvioida eri vaihtoehtoja.

Arpajaislakia koskeva esitysluonnos on pääosin hyvin valmisteltu ja siinä on käsitelty monipuolisesti esityksen vaikutuksia. Arviointineuvosto katsoo, että esityksessä käsitellään kuitenkin suppeasti eri vaihtoehtoja ja niihin liittyviä kustannuksia ja hyötyjä. Esityksen lähtökohta on yksinoikeusjärjestelmän säilyttäminen hallitusohjelman mukaisesti. Esityksessä tulisi käsitellä esimerkiksi lisenssijärjestelmää, jossa ulkomaiset peliyhtiöt voisivat ostaa kohdemaan lisenssin, tilittäisivät verotuloja kohdemaahan ja sitoutusivat kohdemaan lainsäädäntöön.

Veikkaus Oy:n toiminnan kehittämiseksi esitetään perustettavaksi tytäryhtiö. Tytäryhtiö tarjoaisi digitaalisia pelituotteita ja palveluita toisille yrityksille. Arviointineuvosto kiinnittää huomiota, että esityksen perusteella jää epäselväksi, mitä esityksen tavoitetta tytäryhtiön perustaminen edistää. Tytäryhtiön tuottamien digitaalisten pelituotteiden tarjoaminen toisille yrityksille voi välillisesti lisätä pelaamista ja peliongelmia, vaikka esityksen tavoitteena on vähentää rahapeleistä aiheutuvia haittoja.

Arviointineuvosto katsoo, että esityksessä tulisi tarkentaa arvioita uuden sääntelyn vaikutuksista kotitalouksille ja etenkin ongelmapelaamisen riskiryhmille. Rahapelikoneita on jatkossakin runsaasti saatavilla päivittäistavarakaupoissa, kioskeissa ja ravintoloissa. Esitysluonnoksessa tulisi käsitellä, miten tehokkaasti pelaamisen vähentämiskeinot toimivat, kun pelikoneiden tarjonnalle altistuu arkipäivän asioita hoitaessa.

Arviointineuvosto on antanut lausunnon arpajaislain muuttamista koskevasta hallituksen esitysluonnoksesta.

Arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esitysluonnos vastaa pääosin säädösehdotusten vaikutusten arviointiohjetta. Arviointineuvosto suosittelee, että hallituksen esitystä täydennetään neuvoston lausunnon mukaisesti ennen hallituksen esityksen antamista.  

Lisätietoja: Lainsäädännön arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen, p. 0400 805 417 ja arviointineuvos Meri Virolainen, p. 050 523 2426, lainsäädännön arviointineuvoston sihteeristö.

 
Sivun alkuun