Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Juha Sipilä
Eron saaneen hallituksen tervehdyskäynti Tasavallan Presidentin luona

Valtioneuvoston viestintäosasto 6.6.2019 15.20
Puhe

(muutosvarauksin)

Arvoisa tasavallan presidentti,

Tämä on toukokuussa 2015 nimittämänne hallituksen viimeinen virallinen kokoontuminen. Haluan heti alkuun esittää lämpimän kiitokseni Teille, arvoisa tasavallan presidentti, yhteistyöstä. Minulle jäi mieleen, kun totesitte valtiopäivien avajaisissa huhtikuussa 2015, että ”jos tarvitset hyvää miestä, tässä sinulla on sellainen”. Kiitän siitä, että keskustelumme on ollut suoraa ja välitöntä, ja että olette myös pitäneet neljä vuotta sitten antamanne lupauksen.

Tämä hallitus on toiminut haastavassa maailmanpolitiikan tilanteessa. Vuoden 2015 hallitsematon muuttoliike, Syyrian sota, Kreikan talouskriisi, Brexit, ulko- ja turvallisuuspolitiikan jännitteet, jatkuva kauppasodan uhka ja tiettyjen maiden vetäytyminen ilmastotoimista ovat leimanneet toimintaympäristöämme. Samalla Suomen kannettavaksi on osunut niin Arktisen neuvoston puheenjohtajuus, Euroopan neuvoston puheenjohtajuus kuin EU-puheenjohtajuuskauden valmistelut. Nämä kaikki tapahtumat ovat osaltaan lisänneet tarvetta valtioneuvoston ja presidentin saumattomalle yhteistyölle. Suomi on voinut toimia näiden kriisien keskellä kokoaan suurempana vaikuttajana ja teillä on ollut tässä merkittävä rooli. Suomi oli maailman huomion keskipisteenä, kun isännöitte presidentti Putinin ja presidentti Trumpin tapaamista kesällä 2018.

Ärade republikens president,

Under de senaste tiderna har tonen i den politiska diskussionen blivit hårdare. Det är viktigt i denna situation att betona mänsklighet och respekt mot varandra. Vi alla har ansvar för att motarbeta diskrimination, rädsla och hat.

Keskustelun sävyjen koventuessa on äärimmäisen tärkeää vaalia ihmisyyden ja keskinäisen kunnioittamisen ilmapiiriä. Meistä jokaisella on velvollisuus tehdä työtä syrjinnän, pelon ja vihan levittämistä vastaan.

Tämä hallitus aloitti myös varsin vaikeassa talous ja työllisyystilanteessa. Työttömiä oli tullut edeltävien neljän vuoden aikana 100 000 lisää ja julkinen talous oli pahasti alijäämäinen. Toisin kuin juuri päättyneissä hallitusneuvotteluissa tämä hallitus joutui omissa neuvotteluissaan miettimään, mistä leikataan, millä talous tasapainotetaan, millä kestävyysvaje taklataan. Teimme koko kauden uutterasti töitä monen asiantuntijankin mielestä mahdottoman työllisyystavoitteen eteen. Liioittelematta mitenkään hallituksen roolia, työllisyys on nyt historiallisen korkealla tasolla.

Usein unohdamme kiittää myös poliittisten toimijoiden taustavoimia. Iso kiitos virkamiehille, avustajille, vahtimestareille, autonkuljettajille, turvan henkilöstölle ja kaikille teille, jotka olette omalta tärkeältä paikaltanne tukeneet työtämme. Suomessa on maailman paras virkakunta.

Arvoisa tasavallan presidentti,

haluan tässäkin yhteydessä sanoa ääneen sen, että olen todella ylpeä jokaisesta tämän hallituksen ministeristä. Haluan kiittää koko hallitusta joukkueena ja jokaista ministeriä erikseen neljän vuoden kovasta uurastuksesta. Suurella osalla meistä työ ministerinä ja kansanedustajanakin päättyi. Merkittävä syy tähän oli se, että emme voineet jättää tekemättä, mitä isänmaan etu juuri siinä tilanteessa vaati.

Ehkä pienenä kevennyksenä voisi todeta, että kaiken vastatuulen ja myrskyn keskellä tämä hallitus vaan sinnitteli historian toimikausien pituudessa listan kärkeen. Tosin on myönnettävä, että matkan varrella oli useitakin läheltä piti tilanteita.

Arvoisa tasavallan presidentti,

Hallitukseni haluaa kiittää teitä hyvästä yhteistyöstä ja meille osoittamastanne arvostuksesta.

Juha Sipilä
Palaa sivun alkuun