Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU-ländernas ledare godkände en deklaration om sociala frågor och förde diskussioner med Indiens premiärminister

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 8.5.2021 17.18 | Publicerad på svenska 10.5.2021 kl. 14.27
Pressmeddelande 299/2021

Statsminister Sanna Marin deltog den 8 maj ett inofficiellt toppmöte som ordnades för medlemmarna av Europeiska rådet. Mötet handlade om sociala frågor. Portugal, som för närvarande är ordförande för EU, var ordförande vid mötet, där man godkände Portoförklaringen som betonar sociala frågors betydelse för den ekonomiska återhämtningen i unionen. EU-ländernas ledare förde också diskussioner med Indiens premiärminister Narendra Modi via videolänk.

Diskussionerna vid toppmötet om sociala frågor fick en egen, stark prägel på grund av coronapandemin. EU-ländernas ledare konstaterade att man samtidigt som ekonomin kommer igång måste bygga ett socialt hållbart och jämlikt Europa.

I Porto ordnades också ett möte mellan ledarna för EU och Indien. Syftet med mötet var att stärka det strategiska partnerskapet mellan EU och Indien. På grund av det snabbt försämrade coronaläget i Indien deltog premiärminister Narendra Modi i mötet på distans och coronapandemin fick en central roll i diskussionerna. EU har svarat på Indiens begäran om nödhjälp och till exempel Finland skickar syrgasflaskor till Indien. Finland stöder Indien i kampen mot coronaviruset också genom humanitär hjälp för en miljon euro. 

Statsminister Sanna Marin betonade i sitt eget anförande att det krävs internationella insatser för att besegra pandemin och att samarbetet mellan EU och Indien är av central betydelse. 

”Vi måste utveckla den globala hälsosäkerheten och lära oss att förutse hälsorisker bättre med tanke på de utmaningar som klimatförändringen innebär”, sade statsminister Marin.

Marin betonade också att investeringar som sätter fart på ekonomin bör riktas till den digitala och gröna omställningen. Indien har en central ställning när det gäller att nå de globala klimatmålen och samarbetet med Indien inom bland annat förnybar energi och cirkulär ekonomi bör stärkas. 

Statsminister Marin betonade också mänskliga rättigheters betydelse som grund för samarbete och stärkandet av social jämlikhet, jämställdhet mellan könen samt kvinnors och flickors ställning.

Mer information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli
 

 
Sivun alkuun