Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

EU-johtajat vahvistivat tukensa Valko-Venäjän demokratiakehitykselle

Valtioneuvoston viestintäosasto 19.8.2020 17.23
Tiedote 526/2020

Eurooppa-neuvoston jäsenet antoivat ylimääräisessä videokokouksessaan 19. elokuuta vahvan tukensa Valko-Venäjän rauhanomaiselle demokratiakehitykselle. EU-johtajat kehottivat Valko-Venäjän hallitusta todelliseen poliittiseen vuoropuheluun opposition kanssa tilanteen rauhoittamiseksi. Suomea kokouksessa edusti pääministeri Sanna Marin.

”Vaalit eivät täyttäneet kansainvälisiä eivätkä Etyjin ja sen vaalitarkkailujärjestön ODIHR:in kriteerejä, eivätkä olleet vapaat ja oikeudenmukaiset. Mahdolliset uudet vaalit tulisi järjestää sovittujen periaatteiden mukaisesti, mukaanlukien Etyjin kansainvälinen vaalitarkkailu.”, sanoi pääministeri Marin.

Kokouksessa nousi vahvasti esiin EU:n vaatimus voimankäytön välttämisestä ja kansalaisten perusoikeuksien ja -vapauksien kunnioittamisesta.

”Meidän tulee vedota vahvasti Valko-Venäjän viranomaisiin väkivallan käytön välttämiseksi ja mielenosoitusten aikana pidätettyjen ja aiemmin vangittujen poliittisten vankien vapauttamiseksi”, pääministeri Marin sanoi.

Suomi pitää EU:n kohdennettujen ja oikeudellisesti perusteltujen pakotteiden asettamista perusteltuna henkilöille, jotka ovat vastuussa vaalivilpin organisoinnista ja väkivallasta rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan.

”On tärkeää säilyttää myös vuoropuhelu Valko-Venäjän kanssa. EU:n tulee vahvistaa tukeaan Valko-Venäjän kansalaisyhteiskunnalle, mukaan lukien nuoriso ja riippumaton media. Tilanteen ratkaisussa on kunnioitettava valkovenäläisten omaa tahtoa”, pääministeri Marin totesi.

Eurooppa-neuvosto keskusteli lyhyesti myös tilanteista itäisen Välimeren alueella sekä Malissa.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949 ja erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717, valtioneuvoston kanslia

Palaa sivun alkuun