Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

EU-minva: EU:n ja Britannian sopimukset tärkeää allekirjoittaa tänä vuonna

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 28.12.2020 13.25
Tiedote 816/2020

EU-ministerivaliokunta katsoo, että neuvoston tulee vielä vuoden 2020 aikana tehdä päätös EU:n ja Britannian tulevaa suhdetta koskevien sopimusten allekirjoittamisesta ja väliaikaisesta soveltamisesta. Näin vältetään sopimukseton tila EU:n ja Britannian välillä, kun Britannian EU-eron siirtymäkausi päättyy 31.12.2020. EU-ministerivaliokunta teki linjauksensa maanantaina 28.12. kirjallisessa menettelyssä. 

EU-ministerivaliokunta totesi, että Euroopan komission ja Britannian neuvottelema kauppa- ja yhteistyösopimus sekä sitä täydentävät erilliset sopimukset tietoturvasta ja ydinenergia-alan yhteistyöstä ovat kokonaisuutena arvioituna EU:n ja Suomen neuvottelutavoitteiden mukaisia. 

EU-ministerivaliokunta katsoo, että sopimukset voidaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa allekirjoittaa ja tehdä vain unionin puolesta, ilman kansallisia ratifiointeja. Väliaikainen soveltaminen jatkuisi enintään 28.2.2021 saakka. Tarkoituksena on, että siihen mennessä Euroopan parlamentti ehtii antaa sopimuksille hyväksyntänsä, jonka jälkeen neuvosto tekee vielä erilliset päätökset sopimusten tekemisestä. Vasta tämän jälkeen sopimukset voivat tulla lopullisesti voimaan.  

”Valtioneuvosto pitää tärkeänä, että uutta kauppa- ja yhteistyösopimusta voidaan alkaa soveltaa heti vuoden vaihteessa. Sopimus ei vastaa EU-jäsenyyttä, mutta on tässä tilanteessa sekä EU:n että Britannian etu ja paljon parempi vaihtoehto kuin sopimukseton tila.  Eduskunnan suuri valiokunta määrittelee eduskunnan kannan asiaan kokouksessaan tänään iltapäivällä”, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoo.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia
 

 
Sivun alkuun