Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Eurooppa-neuvosto keskusteli talouskasvusta ja EU:n ulkosuhteista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 29.6.2016 1.00
Tiedote 293/2016

EU-maiden johtajat aloittivat kokouksensa 28. kesäkuuta käsittelemällä muuttoliikettä, talouskasvua ja ulkosuhteita.

Eurooppa-neuvostossa keskusteltiin erityisesti muuttoliikkeen ulkoisesta ulottuvuudesta. Unionin on tärkeää jatkaa ja vahvistaa yhteistyötä lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa tilanteen edelleen vakauttamiseksi ja kestävän ratkaisun löytämiseksi.    

EU-maiden päämiehet linjasivat edistävänsä ripeästi kasvun, työllisyyden ja investointien vauhdittamiseksi sovittuja hankkeita. Suomi pitää tärkeänä, että Eurooppa-neuvostossa käsitellään säännöllisesti kasvun kannalta keskeisiä sisämarkkinakysymyksiä.

”Tarvittavat strategiat ovat olemassa, nyt on toteuttamisen aika. Toteuttamisessa on tärkeää noudattaa paremman sääntelyn periaatteita ja keventää sääntelytaakkaa. Uuden sääntelyn tarvetta täytyy harkita huolellisesti ja ylisääntelyä välttää erityisesti nopeasti muuttuvilla liiketoiminta-alueilla. Silloin, kun sääntelyä tarvitaan, sen tulee toimia digitaalisessa toimintaympäristössä”, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

EU:n korkea edustaja Federica Mogherini esitteli Eurooppa-neuvostolle EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisen globaalistrategian. Eurooppa-neuvoston jäsenet keskustelivat myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa EU:n ja Naton yhteistyön vahvistamisesta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja Euroopan komission puheenjohtaja antavat julkilausuman yhdessä Naton pääsihteerin kanssa ensi viikon Nato-huippukokouksessa.

”Suomi pitää globaalistrategiaa merkittävänä osoituksena yhtenäisyydestä ja tahdosta vahvistaa Euroopan turvallisuutta ja globaalia roolia. EU:n tulee panostaa perustehtäväänsä rauhan ja vakauden varmistajana maailmanlaajuisesti. Yhdessä voimme paremmin vastata kansalaistemme odotuksiin Euroopan sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden vahvistamisesta”, Sipilä sanoo.

EU-maiden päämiesten työillallisella Britannian pääministeri David Cameron antoi selvityksen Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksesta. Eurooppa-neuvoston kokous jatkuu keskiviikkona, jolloin 27 jäsenmaata keskustelevat EU:n kehittämisestä.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315 ja erityisavustaja (EU-asiat) Jari Haapiainen, p. 0295 160 406, valtioneuvoston kanslia

 
Sivun alkuun