Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Europeiska rådet fördömde kraftigt attackerna mot Aleppo och betonade vikten av att utveckla unionens försvarssamarbete

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.12.2016 0.57 | Publicerad på svenska 16.12.2016 kl. 11.07
Pressmeddelande 554/2016

Europeiska rådet, som sammanträdde i Bryssel den 15 december, konstaterade att européerna måste ta ett större ansvar för sin säkerhet. Regeringscheferna behandlade också situationen i Aleppo och fördömde kraftigt attackerna från den syriska regimen och dess allierade, Ryssland och Iran.

Europeiska rådet konstaterade att en stärkning av säkerheten och försvaret i Europa förutsätter extra resurser på grund av den utmanande geopolitiska situationen. Europeiska rådet uppmanar till ökat samarbete för att utveckla de resurser som krävs och för att vid behov kunna använda dessa resurser.

Europeiska rådet skyndade på genomförandet av EU:s globala strategi.  EU:s höga representant Federica Mogherini rekommenderas att lägga fram förslag om bl.a. utvecklandet av den militära kapaciteten samt om ett permanent strukturellt samarbete mellan de medlemsländer som är redo att ingå starkare inbördes förbindelser. Det begärs också ett förslag om inrättandet av en permanent stab för krishanteringsinsatser. Kommission ger försvarsdimensionen sitt stöd och anser att den särskilt ska utvecklas genom att utreda nya finansieringsalternativ. Hur försvarssamarbetet framskrider behandlas följande gång redan i Europeiska rådet i mars.

–Finland är tillfreds med att ärendet i fråga om fördjupandet av EU:s säkerhets- och försvarspolitik framskrider snabbare och i en positiv riktning. Utvecklandet av EU:s försvarsdimension minskar européernas oro över den yttre säkerheten och stärker vår nationella försvarsförmåga. Nästa år förväntar vi oss att kommissionen gör framsteg vad gäller inrättandet av en försvarsfond inom EU, säger Sipilä.  

Europeiska rådet fördömde kraftigt den syriska regimens och dess allierade Rysslands och Irans konstanta attacker mot Aleppo och det faktum att attackerna medvetet riktas mot civila och sjukhus. Europeiska rådet kräver att alla parter stoppar våldsamheterna och möjliggör evakueringen av människorna i Aleppo samt ser till att den materiella och medicinska hjälpen kan nå fram till hela Syrien. Europeiska rådet konstaterade också att de som gjort sig skyldiga till brott mot internationell rätt och eventuellt till krigsförbrytelser bör ställas till svars.               

–Vi är alla mycket upprörda över den humanitära krisen i Aleppo. Den internationella gemenskapen bär ett stort ansvar för att göra allt den kan för att skydda de civila och se till att hjälpen når fram, konstaterar statsminister Sipilä.  

I fråga om situationen i Ukraina fastställde Europeiska rådet att EU förlänger sanktionerna mot Ryssland med sex månader fram till den 31 juli 2017, eftersom det inte gjorts några framsteg i fråga om efterlevnaden av Minskavtalet. 

Angående associeringsavtalet med Ukraina fattade regeringscheferna för EU-länderna dessutom ett beslut som ska främja ratificeringen av avtalet i Nederländerna. 

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden)tfn 0295 160 406 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli.

 
Sivun alkuun