Hyppää sisältöön

Hallitus käynnistää saamelaisten sovintokomission valmistelun

oikeusministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 19.10.2017 13.38
Tiedote 476/2017

Hallitus käynnistää saamelaisasioita käsittelevän sovintoprosessin. Sen perustamisesta hallitus on keskustellut yhdessä Saamelaiskäräjien kanssa.

”Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teemana on ”Yhdessä”, ja juhlavuoden henkeen sopii käynnistää tämä sovintotyö, jota pidän tärkeänä,” pääministeri Juha Sipilä toteaa.

Hallituksen lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan 200 000 euroa perustettavan sovintokomission kuluihin. 

Eri maissa on toteutettu tai valmisteltu alkuperäiskansojen historiaa ja asemaa koskevia komissioita, joilla on pyritty tukemaan alkuperäiskansojen kielen ja kulttuurin säilymistä sekä edistämään sovinnollista kehitystä. Suomessa muun muassa saamen kielen ja kulttuurin menetys asuntolakoulukokemusten yhteydessä on ollut esillä. 

”Saamelaiset ovat perustuslain mukaisesti Suomen alkuperäiskansa. Sen historiaan sisältyy riittämättömästi selvitettyjä kysymyksiä, ja sen nykyisyyteen liittyy haaste kielen ja kulttuurin säilymisestä myös tuleville sukupolville”, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen.  

Lisätietoja: johtaja Johanna Suurpää, p. 0295 150 534, oikeusministeriö ja erityisavustaja Janika Tikkala, p. 0295 160 403, valtioneuvoston kanslia