Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Hallitus keskusteli COVID-19-testausstrategian päivittämisestä 

sosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 10.2.2021 19.41
Tiedote 79/2020

Hallitus keskusteli neuvottelussaan 10. helmikuuta koronatestausstrategian tavoitteiden ja toimenpiteiden päivittämisestä. Testausstrategia laadittiin alun perin viime keväänä, ja sitä on päivitetty kerran aiemmin elokuussa 2020.

Tavoitteena on, että uudet tartunnat, altistuneiden ketjut ja virusmutaatiot pystytään tunnistamaan nykyistäkin nopeammin. Tällöin virustartuntojen leviäminen eteenpäin voidaan rajoituksilla ja karanteeneilla ehkäistä nykyistä tehokkaammin. 

Testaamisen päivitetyt tavoitteet ja toimenpiteet

Testiin tulee edelleen päästä yhden vuorokauden sisällä, ja tuloksen on valmistuttava vuorokaudessa. Positiivisesta löydöksestä tulee ilmoittaa mahdollisimman pian jäljitystyötä tekevälle taholle, jotta altistuneet voidaan kartoittaa ja asettaa karanteeniin nopeammin. 

Kaikki yhtenäisten kriteerien mukaisesti laaditut koronatestilähetteet hyväksytään julkisessa terveydenhuollossa tehtäviksi ja kustannettaviksi. Testauskapasiteettia laajennetaan tarvittaessa alueellisilla yhteistyösopimuksilla yksityisten palveluntuottajien kanssa ja valtion rahoituksella. 

Näytteenottotapojen ja –paikkojen riittävä määrä ja helppo saavutettavuus varmistetaan. Liikkuvia tai kohdennettuja matalan kynnyksen testauspaikkoja perustetaan alueille tai väestöryhmille, joilla on todettu runsaasti tartuntoja ja on epäily siitä, että tavanomaisten testauspalveluiden piiriin ei hakeuduta riittävästi. Testaamisessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan entistä enemmän pikatestejä.

Testiin pääsyn kriteereiden päivitys

Testauskapasiteetti kohdennetaan ensisijaisesti oireisten henkilöiden testaamiseen, mutta myös oireettomia tulee testata aina kun se arvioidaan tarkoituksenmukaiseksi. Mahdollisesti muuntuneen viruskannan aiheuttamat tautitapaukset on tutkittava ja tartuntaketjut selvitettävä viiveettä. Kaikki ulkomailta Suomeen saapuvat tai palaavat ohjataan rajanylityspaikoilla testeihin erillisten toimintamallien mukaisesti. 

Lisätietoja: lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected]

 
Sivun alkuun