Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Hallitus linjasi ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 29.9.2020 20.12
Tiedote 611/2020

Hallitus linjasi 29. syyskuuta ravitsemisliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikojen väliaikaisesta rajoittamisesta koronaepidemian vuoksi. Valtioneuvosto antaa rajoittamisesta asetuksen huomenna 30. syyskuuta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa.

Ravitsemisliikkeet saavat asetuksen mukaan olla auki klo 04 alkaen, ja ne on suljettava viimeistään klo 01. Anniskelun voi aloittaa aikaisintaan klo 09 ja se on lopetettava viimeistään klo 24.

Asetus astuu voimaan 1. lokakuuta ja sen tarkoitus olla voimassa 31. lokakuuta saakka. 

Ravitsemisliikkeet saavat uusille rajoituksille viikon siirtymäajan, ja niiden on ryhdyttävä noudattamaan asetusta tältä osin 8. lokakuuta alkaen. 

Ravitsemisliikkeiden asiakaspaikkamäärää ei rajoiteta, ja tiloissa saisi oleskella nykyinen eli normaali anniskeluluvassa tai rakennussuunnitelmassa sallittu määrä henkilöitä. 

Kaikilla asiakkailla tulee edelleen olla oma istumapaikkansa, ja ravitsemisliikkeen tulee huolehtia hyvistä hygieniakäytännöistä. Sisä- ja ulkotilojen kalusteet sekä asiakkaiden palvelu on järjestettävä niin, etteivät asiakkaat altistu koronaviruksen leviämiselle. Ravitsemisliikkeiden tulee myös edelleen huolehtia siitä, ettei sen tiloissa synny tarpeetonta tungosta, ja asiakkaiden ja seurueiden välillä pidetään riittävä etäisyys. Asiakkaat voivat edelleen hakea ruokansa ja juomansa esimerkiksi palvelutiskiltä. 

Lisäksi valtioneuvosto seuraa koronavirusepidemian ilmaantuvuutta eri alueilla lokakuun aikana.  
Kiihtymisvaiheeseen joutuneiden alueiden ravitsemistoimintaan voidaan säätää lisärajoituksia nopeasti. Siirtyminen todetaan THL:n asiantuntijaviranomaisen lausunnolla. Lausunnossa otetaan huomioon STM:n asettaman tilannekuva- ja mallinnusryhmän sekä sairaanhoitopiirin alueellisen yhteistyöryhmän näkemys aluekohtaisesta epidemiologisesta tilanteesta.

Kiihtymisvaiheessa olevassa maakunnassa otetaan käyttöön rajaukset, joiden mukaan ravitsemusliikkeet on suljettava viimeistään kello 23 ja anniskelu päättyy kello 22. Lisäksi ravitsemisliikkeen sisätilassa tai sen osassa saa oleskella yhtäaikaisesti enintään puolet suurimmasta asiakasmäärästä.

Asiantuntija-arvio kiihtymisvaiheesta tehdään viikoittain, ja rajoitusmuutokset päätetään kahden viikon välein.

Koronaepidemiasta eniten kärsineiden yritysten tuki jatkovalmisteluun

Hallitus käsitteli neuvottelussaan myös mahdollisia kustannustuen vaihtoehtoja aloille, joiden toimintaedellytyksiin koronavirusepidemia on vaikuttanut pahiten. Hallitus käynnistää pikaisesti valmistelun, jossa selvitetään yleisen määräaikaisen yritysten kustannustuen käyttöönottoa, sen kriteereitä ja tuen edellyttämiä säädöksiä. 

Lisätietoja: hallitusneuvos Ismo Tuominen, sosiaali- ja terveysministeriö, [email protected] (ravitsemisliikkeet) ja teollisuusneuvos Sampsa Nissinen, työ- ja elinkeinoministeriö, [email protected], p. 0295 047 189

 
Sivun alkuun