Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Hallituspuolueet kokoontuvat yhteiseen ilmastokokoukseen

Valtioneuvoston viestintäosasto 31.1.2020 14.40
Tiedote 045

Hallitus ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat yhteiseen ilmastokokoukseen 3. ja 4. helmikuuta Helsingissä. Oikeudenmukainen siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan -kokouksessa keskustellaan ilmastopolitiikan toimenpiteistä, toimien aikataulutuksesta ja oikeudenmukaisesta siirtymästä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Hallitusohjelman ”Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta”  tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Tämä edellyttää nopeutettuja päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla sekä hiilinielujen vahvistamista.

Hallitus käsitteli lokakuussa 2019 ilmastopolitiikan tilannekuvaa ja toimia kohti hiilineutraalisuutta. Samalla hallitus päätti kutsua koolle alkuvuodesta 2020 hallituspuolueiden yhteisen ilmastokokouksen.

Kokouksessa keskitytään hallituksen yhteisiin ilmastohaasteisiin, kuten kuinka ilmastotoimien ja sitoumusten erotus saadaan kurottua ja miten ilmastopolitiikka vaikuttaa Suomeen. Kokouksessa keskustellaan alueellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävistä ilmastotoimista. Ministereiden ja asiantuntijoiden alustusten jälkeen hallituspuolueiden edustajat työskentelevät maanantaina 12 työpajassa. Kokousta jatketaan tiistaina, jolloin kansanedustajille esitellään työllisyystoimien tilannekuva.

Hallituspuolueiden ulkopuolisina asiantuntijoina tilaisuuteen on kutsuttu Markku Ollikainen (Suomen ilmastopaneeli/Helsingin yliopisto), Juhani Damski (Ilmatieteen laitos), Ari Alatossava (Iin kunta) Jaakko Eskola (Wärtsilä), Antti Arasto (VTT), Otso Manninen (Suomen Pankki), Jyri Seppälä (SYKE), Heikki Liimatainen (Tampereen yliopisto), Antti Vasara (VTT), Mari Pantsar (Sitra), Marja Järvelä (Jyväskylän Yliopisto), Tuula Packalen (LUKE), Kristiina Regina (LUKE), Saara Tamminen (Sitra), Oras Tynkkynen (Sitra), Lassi Linnanen (LUT)

Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi on yksi hallitusohjelman kuudesta strategisesta kokonaisuudesta. Työtä ohjaa ilmasto- ja energiapolittiinen ministerityöryhmä.

Lisätietoja: pääministerin erityisavustaja Matti Niemi, p. 0295 160 306, ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 536 4821, valtioneuvoston kanslia.

Palaa sivun alkuun