Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Koulujen Ahvenanmaa-viikko juhlistaa maakunnan merkkivuotta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.3.2022 11.09
Tiedote

Maaliskuun lopulla 21.– 25.3.2022 kouluissa vietetään Ahvenanmaa-viikkoa. Valtioneuvoston kanslian koordinoiman koululaisviikon toteutuksessa on mukana lähes 20 yhteistyökumppania, ja ohjelmaa on eri puolilla Suomea. Koululaisviikko juhlistaa Ahvenanmaan maakunnan itsehallinnon satavuotismerkkivuotta.

Viikon ohjelma tuo koululaisille ja opiskelijoille Ahvenmaan maakuntaa tutuksi monipuolisesti ja Ahvenanmaalle erityisten ja tärkeiden aiheiden kautta. Viikolla vietetään myös Pohjolan päivää ja YK:n maailman vesipäivää.

Koululaisviikon jokaisella päivällä on oma teemansa: 

  • Maanantai: Ahvenanmaan historia ja itsehallinto
  • Tiistai: Itämeri, ympäristö ja luonto, YK:n vesipäivä
  • Keskiviikko: Pohjoismaat, kielet ja pohjoismainen yhteistyö, Pohjolan päivä
  • Torstai: Ahvenanmaan kulttuuri
  • Perjantai: Ruokaa Ahvenanmaalta

Koululaisviikon kummeina toimivat opetusministeri Li Andersson ja Ahvenanmaan opetus- ja kulttuuriministeri Annika Hambrudd. Ministerit keskustelevat yhdeksäsluokkalaisten kanssa Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä Helsingissä Pohjolan päivänä keskiviikkona 23.3. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistilta kuullaan videoterveiset Rovaniemen Pohjolan päivän tilaisuudessa, joka toteutetaan yhdessä Lapin liiton, Pohjola-Nordenin ja Lapin yliopiston harjoittelukoulun kanssa. Tiistaina ministeri Hambrudd vierailee Lappeenrannassa Lappeen koulussa.

Koululaisviikko alkaa suoralla lähetyksellä Maarianhaminasta tilaisuudesta, jossa on mukana mm. Ahvenanmaan maaherra Peter Lindbäck. Myös Vaasassa Merenkurkun kielikylpykoulussa järjestettävä viikon päätöstilaisuus lähetetään suorana. Tilaisuuteen osallistuu oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, joka on Ahvenanmaa-asioista vastaava ministeri. Päivän aikana ahvenanmaalainen kokki Viktor Eriksson valmistaa ruokaa koululaisten kanssa

Viikon toteutuksessa mukana paljon eri toimijoita

Useat toimijat ja organisaatiot ovat mukana järjestämässä ohjelmaa tai ovat tehneet Ahvenanmaahan liittyvää materiaalia kouluja varten. Ahvenanmaa-koululaisviikon yhteistyötahojen joukossa ovat mm. Kansallisarkisto, Opetushallitus ja Hanasaaren Svenska nu -verkosto, Pohjoismainen kulttuuripiste, Pidä Saaristo Siistinä, Kielilähettiläät, Kansallismuseo, Ahvenanmaan kulttuurihistoriallinen museo, Visit Åland, Eduskunta, Helsingin työväenopisto Arbis ja Maarianhaminan kirjallisuuspäivät.

Koululaisviikon digitaalinen materiaali on vapaasti käytettävissä ja striimit ovat kaikille avoimia. Ohjelma ja materiaalit on suunniteltu koulujen käyttöön.

Ahvenanmaan maakunnan itsehallinnon satavuotismerkkivuoden juhlinta alkoi vuoden 2021 kesäkuussa ja huipentuu Ahvenanmaan itsehallintopäivänä 9.6.2022. Valtioneuvoston kanslia osallistuu merkkivuoden viettoon järjestämällä yhteistyössä maakunnan ja muiden toimijoiden kanssa merkkivuotta huomioivia tilaisuuksia ja tapahtumia.

Lisätietoja: Noora Löfström, projektikoordinaattori, Ahvenanmaan itsehallinto 100 vuotta –merkkivuosi, p 029 516 0155, valtioneuvoston kanslia ja johtava asiantuntija Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p. 029 516 0220, valtioneuvoston kanslia.
 

Anna-Maja Henriksson Li Andersson Thomas Blomqvist
 
Sivun alkuun