Hyppää sisältöön

Lapset ja nuoret valtasivat valtioneuvoston ja luovuttivat Lasten tahto -julistuksen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 20.11.2019 15.56
Tiedote 603/2019

Sata lasta ja nuorta eri puolelta Suomea valtasi valtioneuvoston keskiviikkona 20. marraskuuta. Tapahtumassa oli mukana 14 ministeriä, valtioneuvoston oikeuskansleri, eduskunnan apulaisoikeusasiamies ja valtioneuvoston virkamiehiä sekä lapsiasianvaltuutettu, Lastensuojelun keskusliitto ja ITLA-säätiö.

Tilaisuudessa lapset ja nuoret osallistuivat yhteensä kuuteen eri työpajaan, joissa valmisteltiin näkökulmia lasten istuntoon. Kuuden työpajan aiheina olivat ilmastokysymykset, hyvä elämä, oppiminen, turvallisuus sosiaalisessa mediassa, talous ja päätöksenteko sekä ilon ja ylpeyden aiheet Suomessa. Lasten istunnossa työpajojen tulosten pohjalta valmisteltiin Lasten tahto -julistus, joka luovutettiin päivän päätteeksi oikeuskanslerille ja apulaisoikeusasiamiehelle. Julistus viedään seuraavaan hallituksen iltakouluun.

Lasten tahto -julistuksen keskeisiä asioita ovat mm. ilmastonmuutoksen torjuminen sekä huolehtiminen lasten ja nuorten mielenterveydestä ja siitä, että sosiaalisessa mediassa ei kiusata ketään. Lasten ja nuorten monipuolisten harrastusmahdollisuuksien turvaaminen sekä vuorovaikutteiset vaikuttamismahdollisuudet nousivat samoin pääviesteiksi.

Ilmastonmuutoksen torjumiseen saatiin lapsilta runsaasti hyviä ehdotuksia. Kouluihin voisi lisätä kasvisruokapäivän, metsien hyvinvointiin ja luotettavaan tutkimustietoon panostaa ja julkista liikennettä parantaa sekä ympäristölle haitallisia tukia karsia. Mielenterveydestä huolehtimisessa lapset korostivat, ettei kukaan ei saa jäädä yksin. Julistuksessa ehdotettiin, että kouluihin otettaisiin käyttöön jokavuotiset mielenterveyden tarkastukset hammastarkastuksen tapaan. Lasten toiveena oli myös, että aikuiset noudattaisivat somessa samoja sääntöjä, joita asettavat lapsille.

Ministeriöt lupasivat mm. pohtia haittaveroja ja päästöverotuksen kiristämistä, edistää sitä, että kouluissa on riittävästi aikuisia ja oppimisympäristöt ovat riittävän rauhallisia ja turvallisia sekä viedä eteenpäin viestiä siitä, että kiusaamisen ehkäisemiseksi tarvitaan entistä laajempaa näkökulmaa.

Valtioneuvoston valtaus -tapahtuman järjesti Lapsen oikeuksien viestintäverkosto yhteistyössä Lastensuojelun Keskusliiton, Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö ITLAn ja valtioneuvoston kanssa.

Tempauksella juhlistettiin Lapsen oikeuksien päivää ja YK:n lasten oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlavuotta. YK:n lapsen oikeuksien sopimus on ollut Suomessa voimassa vuodesta 1991, ja se on maailman laajimmin käyttöön otettu ihmisoikeussopimus.

Lisätietoja: tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, p. 050 329 42 83, valtioneuvoston apulaisviestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279 ja viestintäavustaja Tiina Varhee, p. 050 4704353, valtioneuvoston kanslia

Aino-Kaisa Pekonen Anna-Maja Henriksson Antti Rinne Hanna Kosonen Jari Leppä Katri Kulmuni Krista Kiuru Li Andersson Maria Ohisalo Mika Lintilä Sanna Marin Thomas Blomqvist Tytti Tuppurainen Ville Skinnari hallitus