Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media
Valikko

Statsminister Juha Sipiläs uttalande med anledning av president Mauno Koivistos bortgång

Statsrådets kommunikationsavdelning 12.5.2017 23.44 | Publicerad på svenska 13.5.2017 kl. 9.49
Pressmeddelande 233/2017

På fredag kväll fick jag sorgebudet om president Mauno Koivistos bortgång. Jag vill framföra mitt djupaste deltagande till Mauno Koivistos anhöriga, på mina egna och på hela statsrådets vägnar. Vi har förlorat en person som haft ett stort inflytande på vårt lands historia, en krigsveteran och fosterlandsvän, som med säker hand lotsade nationen genom en svår depression in i Europeiska unionen. President Koivisto förenade på ett unikt sätt ekonomisk och utrikespolitisk expertis. Han var en Rysslandskännare i särklass. Det ligger en symbolik i att president Koivisto avled just på Snellmansdagen, finskhetens dag.

Koivisto var ett utmärkt exempel på de möjligheter som det moderna Finland skapade för sina söner och döttrar. Fartygssnickarens begåvade son fick den högsta möjliga akademiska utbildningen, disputerade för doktorsexamen och gick vidare till krävande uppgifter i det finländska samhället, ända till posten som republikens president. Han var sin egen lyckas smed som fick bära ansvar för sig själv och sin familj redan som tioåring, då hans mor gick bort.

Mauno Koivisto var en förebild för vad finländskhet är som bäst. Var och en kan lyckas, alla har en chans. Mauno Koivistos anhöriga, nära och kära, ni är i våra tankar i denna tid av sorg.

Juha Sipilä

Statsminister

Juha Sipilä
Palaa sivun alkuun