Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Marin ja Uuden-Seelannin pääministeri Ardern tapasivat Aucklandissa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 30.11.2022 0.10
Tiedote
Statsministrarna Marin och Ardern på presskonferensen

Pääministeri Sanna Marin ja Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ovat tavanneet Aucklandissa keskiviikkoaamuna paikallista aikaa. Kyseessä on ensimmäinen Suomen pääministerin vierailu Uuteen-Seelantiin sekä ensimmäinen EU:n päämiestason vierailu maahan koronapandemian matkustusrajoitusten jälkeen.

Tapaamisessa korostui, miten Uusi-Seelanti ja Suomi ovat kumpikin edistyksellisiä demokratioita ja pyrkivät puolustamaan yhteisiä arvoja aktiivisesti monenvälisessä järjestelmässä. Yksi keskustelun tärkeimmistä teemoista oli universaalien ihmisoikeuksien, demokratian ja sukupuolten tasa-arvon puolustaminen, joka on nyt entistäkin ajankohtaisempaa, kun näitä saavutuksia haastetaan kansainvälisesti. Pääministerit keskustelivat myös alkuperäiskansojen oikeuksista ja asemasta. Suomen ja Uuden-Seelannin yhteistyötä tarvitaan multilateralismin puolustamiseksi muiden samanmielisten maiden kanssa.    

Pääministerit keskustelivat keinoista toteuttaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa ja vihreää siirtymää. Korkealle kehittyneinä talouksina ja hyvinvointivaltioina Suomi ja Uusi-Seelanti jakavat myös tiettyjä samankaltaisia haasteita, kuten väestön ikääntymisen. Pääministerit vaihtoivatkin näkemyksiä taloudesta sekä tavoista järjestää tulevaisuuden hyvinvointipalvelut. Suomi ja Uusi-Seelanti tekevät jo nyt yhteistyötä tällä alalla. Pääministeri Marin toi esille suomalaisosaamisen, jota on tarjolla esimerkiksi uusien teknologioiden ja digitaalisten palveluiden aloilla. 

Pääministerit tuomitsivat yhteisesti Venäjän laittoman hyökkäyssodan Ukrainassa sekä räikeän kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan rikkomisen. Pääministerit korostivat, että Ukrainaa on tuettava niin kauan kuin maa tarvitsee kansainvälisen yhteisön tukea. Rauhan on tapahduttava Ukrainan ehdoilla ja sotarikoksiin syyllistyneet tulee saattaa vastuuseen teoistaan, pääministerit painottivat.

Turvallisuuspolitiikka oli keskeisesti esillä pääministerien keskusteluissa. Pääministerit vaihtoivat näkemyksiä indopasifisen alueen tilanteesta. Marin osallistuu Suomen edustajana 14. joulukuuta järjestettävään EU–ASEAN-huippukokoukseen Brysselissä. Pääministerit korostivat Uuden-Seelannin ja Euroopan unionin yhteistyön tärkeyttä indopasifisella alueella. EU:n ja Uuden-Seelannin välistä vapaakauppasopimusta koskevat neuvottelut on hiljattain saatu päätökseen. Pääministerit sitoutuivat työskentelemään yhdessä varmistaakseen, että sopimus allekirjoitetaan ja ratifioidaan mahdollisimman pian.

Keskustelua käytiin myös Kiinan roolista alueella sekä EU:n ja Kiinan välisistä suhteista. Marin kertoi Suomen ja EU:n toimista kaupallisten Kiina-riippuvuuksien arvioimisesta tietyillä aloilla, kuten uusissa teknologioissa ja lääkkeissä. Ajankohtaisissa teemoissa pääministerit keskustelivat erityisesti Iranin naisten ja tyttöjen vakavasta tilanteesta.

Tapaamisen yhteydessä julkistettiin laaja yhteinen julkilausuma, jossa pääministerit vahvistivat myös yhteisen sitoutumisensa ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuntaan sekä Etelämantereen ympäristön suojelemiseen. Lisäksi he ilmaisivat halukkuutensa vahvistaa kahdenvälisiä liike-elämän yhteyksiä esimerkiksi tieteen ja teknologian aloilla, erityisesti digitalisaatiossa, langattomissa mobiilitekniikoissa, tekoälyssä, kvanttilaskennassa, datataloudessa ja vihreässä siirtymässä.

Pääministerin matkalla on mukana kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja Business Finlandin kokoama suomalaisyritysten valtuuskunta, johon kuuluvat yritykset ovat CSC – IT Center for Science, Kone Corporation, Neste Oyj, Nokia Oyj ja WithSecure. Pääministeri Marinin, ministeri Skinnarin ja yritysvaltuuskunnan ohjelmassa on tänään myös tapaamisia elinkeinoelämän edustajien kanssa. 

Torstaina, Suomen aikaa keskiviikkoiltana pääministeri tapaa oppositiojohtaja Christopher Luxonin. 

Pääministeri Marinin matka jatkuu Uudesta-Seelannista Australiaan. Hän tapaa Sydneyssä perjantaina Australian pääministeri Anthony Albanesen. Marinin ohjelmassa on myös puhe kansainvälisesti arvostetussa Lowy-instituutissa. Puheen aiheina ovat viime aikaisten kriisien, kuten koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan opetukset.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, erityisavustaja (viestintä ja mediasuhteet) Iida Vallin, p. 0295 160 947 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia; erityisavustaja (mediasuhteet) Tiina Vainio, p. 0295 350 148, yksikönpäällikkö (Itäisen Aasian ja Oseanian yksikkö) Arto Haapea, ulkoministeriö, p. 0295 350 416 ja viestintäkoordinaattori Ryan Hemingway, Suomen suurlähetystö, Canberra, p. +61 2 6273 3800, [email protected]
 

 
Sivun alkuun