Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Marin jätti hallituksensa eronpyynnön

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.4.2023 10.32
Tiedote

Pääministeri Sanna Marin on jättänyt hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle torstaina 6. huhtikuuta Mäntyniemessä. Tasavallan presidentti on pyytänyt hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Toimitusministeristö on hallitus, joka on pyytänyt eroa tehtävistään. Parlamentarismin periaate edellyttää hallituksen nauttivan eduskunnan luottamusta. Tämän vuoksi on johdonmukaista, että hallitus pyytää eroa aina eduskuntavaalien jälkeen. Eduskuntavaalien jälkeen hallituksen asema vastaa käytännössä toimitusministeristöä myös jo ennen eronpyyntöä, koska hallitus on muodostettu edellisen eduskunnan myötävaikutuksella ja edellinen eduskunta on valinnut pääministerin.

Toimitusministeristö hoitaa yleensä vain välttämättömät juoksevat rutiiniasiat ja sellaiset kiireelliset asiat, joiden ratkaisua ei voida siirtää uudelle hallitukselle. Toimitusministeristö ei enää toteuta hallitusohjelmaa, ja sen tulee pidättäytyä uusista tai laajakantoisista poliittisista aloitteista, jotka vaikuttaisivat uuden hallituksen toimintamahdollisuuksiin.

Oikeuskansleri valvoo toimitusministeristön päätöksenteon oikeudellisten rajojen noudattamista.

Lisätietoja: alivaltiosihteeri Timo Lankinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 300, hallitusneuvos Arno Liukko, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 516 0175

 
Sivun alkuun