Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin matkustaa maanantaina Länsi-Balkanille

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 17.6.2022 12.47
Tiedote 397/2022
Sanna Marin

Pääministeri Sanna Marin vierailee alkuviikosta Montenegrossa, Pohjois-Makedoniassa, Albaniassa ja Kroatiassa. Tapaamisissa maiden valtiojohdon kanssa keskustelujen aiheina ovat Suomen hakemus Naton jäseneksi, sen merkitys Naton turvallisuuden vahvistamiseksi ja Naton tulevat linjaukset. Keskusteluissa nousevat esille Albanian, Pohjois-Makedonian sekä Montenegron EU-liittymisprosessit.

Tapaamisten aiheisiin kuuluvat myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa seurauksineen ja tuki Ukrainalle sekä kahdenväliset suhteet. Kroatian valtiojohdon kanssa keskustellaan Nato-asioiden ja turvallisuuspolitiikan lisäksi EU:n asialistalla olevista ajankohtaisista kysymyksistä ja Eurooppa-neuvostoon valmistautumisesta. Ensi viikon lopulla Brysselissä järjestettävät EU:n ja Länsi-Balkanin johtajien kokous sekä Eurooppa-neuvosto tulevat esille eri asiayhteyksissä.

Pääministeri Marin tapaa maanantaina 20. kesäkuuta Podgoricassa Montenegron pääministeri Dritan Abazovićin ja parlamentin puhemies Danijela Đurovićin. Lisäksi Marinilla on kahdenväliset tapaamiset Pohjois-Makedonian Skopjessa pääministeri Dimitar Kovačevskin, presidentti Stevo Pendarovskin ja parlamentin puhemies Talat Xhaferin kanssa.

Tiistaina 21. kesäkuuta pääministeri matkustaa Tiranaan Albaniaan, jossa ohjelmassa on kahdenvälinen tapaaminen pääministeri Edi Raman kanssa. Zagrebissa Marin tapaa Kroatian pääministeri Andrej Plenkovićin ja presidentti Zoran Milanovićin.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia