Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Marin tapaa Tokiossa Japanin pääministeri Kishidan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 11.5.2022 7.22
Tiedote 296/2022
Pääministeri Sanna Marin ja Japanin pääministerin Fumio Kishida

Pääministeri Sanna Marin tapaa keskiviikkona 11. toukokuuta Tokiossa Japanin pääministerin Fumio Kishidan. Ohjelmassa on myös keskustelut edustajainhuoneen puhemiehen Hiroyuki Hosodan kanssa.

Pääministeri Marin puhui Tokiossa varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa korkean tason seminaarissa, jonka aiheena oli digitalisaation yhteiskunnalliset vaikutukset. Tilaisuuteen osallistuivat myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja suomalainen yritysvaltuuskunta.

Keskeisinä teemoina pääministerin puheessa olivat ihmiskeskeisyyden, tasa-arvon ja vihreän siirtymän edistäminen digitalisessa muutoksessa. 

”Sekä Japanissa että Suomessa on maailmanluokan digitaaliset taidot. Tämä on voimavara, kun maailmasta tulee todella digitaalinen”, pääministeri korosti. Esimerkiksi datatalous, tekoäly ja alustatalous ovat megatrendejä, joissa Japani ja Suomi yhteistyötä tiivistämällä voisivat olla globaaleja edelläkävijoitä. 

”Kun maailma muuttuu digitaalisemmaksi, meidän on luotettava digitaalisiin palveluihin. Yleisön luottamuksen säilyttäminen on tärkeää käsiteltäessä arkaluonteisia tietoja. Tämä on menestystekijä tehokkaiden digitaalisten palveluiden kehittämisessä ja auttaa luomaan hyvän liiketoimintaympäristön innovaatioille ja investoinneille”, pääministeri totesi.

”Japani jakaa samat arvot kuin Suomi. Meidän on käytettävä dataa ja uutta teknologiaa turvallisesti ja eettisesti. Ei ole muuta vaihtoehtoa”, pääministeri sanoi.

Seminaarin järjesti Japanin sisä- ja viestintäministeriö yhteistyössä Business Finlandin ja Tokion yliopiston kanssa. Sen tavoitteena oli osaltaan lisätä Suomen ja Japanin yhteistyötä ja vuoropuhelua tulevaisuuden digitaalisten verkkojen rakentamisessa. 

Oman videotervehdyksenä tilaisuuteen välitti myös Japanin pääministeri Fumio Kishida, jonka pääministeri Marin tapaa myöhemmin keskiviikkona. Pääministerit keskustelevat Suomen ja Japanin kahdenvälisistä suhteista, Euroopan turvallisuustilanteesta sekä ajankohtaisesta tilanteesta Japanin lähialueilla. Myös yhteistyö kansainvälisissä kysymyksissä on esillä.  

Pääministeri Marinin Japanin-vierailulle osallistuu Business Finlandin kokoama kymmenen suomalaisyrityksen valtuuskunta. Mukana olevat yritykset ovat: CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Finnair Oyj, 6G Flagship, Haltian Oy, IQM Quantum Computers, Nokia Oyj, ReOrbit Oy, Suomen Akatemia, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja WithSecure Corporation. 

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, erityisavustaja Tuulia Pitkänen (EU-asiat), p. 0295 160 231, ja johtaja Satu Maaranen, Business Finland (yritysdelegaatio), p. 040 592 0929

Kuvia vierailusta julkaistaan valtioneuvoston Flickr-tilillä

 
Sivun alkuun