Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Marin tapasi Kreikan pääministerin Ateenassa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 28.4.2022 16.38
Tiedote 271/2022
Kuvassa pääministeri Marin ja Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis

Pääministeri Sanna Marin ja Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis ovat tavanneet Ateenassa torstaina 28. huhtikuuta. Pääministerit keskustelivat Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, Euroopan muuttuneesta turvallisuustilanteesta, ajankohtaisista EU-asioista sekä Suomen ja Kreikan suhteista.

Pääministerit toistivat vahvan tukensa ja solidaarisuutensa Ukrainalle. Pääministeri Marin kertoi lehdistötilaisuudessa Suomen pitävän tärkeänä, että EU:n vahvistaa entisestään apuaan Ukrainalle. Suomi on valmis tiukentamaan Venäjälle asetettuja pakotteita. Pääministeri Marin korosti myös tarvetta lisätä nopeasti uusiutuvan energian käyttöä, mikä osaltaan vähentää riippuvuutta Venäjältä tuotavasta fossiilisesta energiasta.

”Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on synnyttänyt suurimman pakolaiskriisin Euroopassa sitten toisen maailmansodan. Sekä Suomi että Kreikka ottavat vastaan sotaa pakenevia, jotka ovat ennen muuta naisia ja lapsia. Suomi myös valmistelee Ukrainan viranomaisten kanssa kaikkein heikoimmassa olevien - kuten yksin matkustavien lasten - kuljettamista suoraan Ukrainasta Suomeen. Meidän on yhdessä estettävä ihmissalakuljetus”, pääministeri Marin sanoi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Suomen ja koko Euroopan turvallisuusympäristöä merkittävästi. Pääministeri Marin kertoi, että Suomi päättää lähiaikoina siitä, hakeeko Suomi Naton jäseneksi.

”Haluan kiittää Kreikkaa, joka on tukenut Suomea Nato-kumppanuuden kehittämisessä. Suomen ja Naton nykyinen tiivis yhteistyö antaa erinomaisen valmiuden liittyä Natoon. Suomen viesti Nato-maille on: jos päätämme hakea jäsenyyttä, vahvistamme koko puolustusliitoa. Suomella on uskottava kansallinen puolustus. Kuten Kreikalla, myös Suomella on vahva ja moderni armeija”, pääministeri Marin sanoi lehdistötilaisuudessa.

Kyseessä oli pääministeri Marinin ja pääministeri Mitsotákisin ensimmäinen kahdenvälinen tapaaminen. Se järjestettiin Kreikan pääministerin kutsusta.

Vierailunsa päätteeksi pääministeri Marin keskusteli myös Kreikan entisen pääministerin, maan suurimman oppositiopuolueen (Zyriza) puheenjohtajan Aléxis Tsiprasin kanssa.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia.

 
Sivun alkuun